Oslobođeni optužbi za bacanje bombe na kuću službenika zatvora

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković, izrekao je oslobađajuću presudu petorici optuženih na bombaški napad na kuću službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Saše Burića, piše Dan.

Sud je zaključio da tokom postupka nije utvrđeno da su optuženi Stefan MarkovićMiljan DujovićNikola CupaćZoran Perović i Edmond Mustafa počinili navedeno krivično djelo.

Obrazlažući presudu, sudija Ćetković je kazao da nijesu dokazani činjenični navodi iz optužnog akta. Jedini dokaz koji je ponuđen protiv optuženih bio je iskaz okrivljenog Markovića, koji je dao u uslovima torture od strane službenika policije i kao takav nije validan dokaz za sud. Sudija je rekao da navode o torturi i povredama kod Markovića potvrđuje nalaz sudskog vještaka.

Branilac okrivljenog Cupaća, advokat Srđan Lješković, kazao je da je njegov branjenik od samog početka negirao izvršenje krivičnog djela, što je potvrđeno i izrečenom presudom.

“Dobro je ako smijem da kažem da u pravosuđu Crnoj Gori postoje sudije koje znaju i smiju da donesu odluku po slobodnom utisku i uvjerenju”, rekao je Lješković.

Perovićev advokat Tatjana Pavličić smatra da se u ovom predmetu tužilaštvo našlo u nezgodnom položaju.

“Na osnovu insinuiranih i iskonstruisanih dokaza od strane policijskih službenika, koji su pogrešno prezentovani, tužilaštvo je navedeno da procesuira nevina lica. Pravda je pobijedila”, navela je Pavličić.

Prema optužnici, neutvrđenog datuma 2020. godine, u Podgorici, Zoran Perović i Edmond Mustrafa s umišljajem su podstrekli Stefana Markovića, Miljana Dujovića i Nikolu Cupaća da neovlašćeno nabave i drže ručnu bombu M-75 i da je okrivljeni Marković aktivira u dvorištu kuće Saše Burića, te da na taj način izazovu opasnost po život i tijelo ljudi.

Odbrana je i u završnoj riječi ponovila da svi dokazi nesumnjivo ukazuju da je optužba neosnovana, odnosno da optuženi nijesu krivi. Zato su očekivali da tužilaštvo obustavi postupak.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor