Optuženi pregovaraju o priznanju za šverc 840 kilograma kokaina

Početak suđenja grupi Nikice Todorović zbog krijumčarenja 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u portugalsku luku Porto, u septembru 2019. godine juče je u podgoričkom Višem sudu odgođeno za 28. maj na zahtjev branioca optuženih.

Kako je saopšteno Pobjedi, branioci su zatražili odgađanje početka suđenja jer su u toku pregovori njihovih klijenata sa tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice. Viši sud je početkom februara prihvatio sporazume Dragane Prostran, Zarine Karkelje, Jovana Ercegovića i Darka Giljače kojim su priznali članstvo u kriminalnoj organizaciji odgovornoj za krijumčarenje narkotika.

Karkelja i Prostran su u zamjenu za priznanje sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić dogovorile po pola godine kućnog zatvora i da plate po 1.000 eura na ime novčane kazne dok su Ercegović i Giljača pristali da odleže zatvorske kazne u trajanju od 12 mjeseci i da uplate po 3.000 eura na ime kazne.

Odluku o prihvatanju sporazuma donijela je sutkinja Višeg suda Evica Durutović.

Na čelu ove grupe, kako se navodi u optužnici, su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, dok su pored Prostran, Karkelje, Ercegovića i Giljače kao pripadnici označeni Ranko Stojović, Milica Bukilić, Milovan Lolo Laković, Radoje Radulović, Mario Lazović i još dvije osobe koje su procesuirane u inostranstvu.

Prema navodima optužnice, Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ercegović je čuvao i prenosio kriptovane telefone, rezervisao kupovinu rezervnog nautičkog uređaja za brod kojim će se pratiti tok realizacije kriminalnog plana.

Zadatak Giljače je bio da sa Lazovićem, kao član posade, isproba korišćenje nautičkih uređaja za praćenje na brodu i pripremi ga za krijumčarenje kokaina.

Zadatak Prostran i Karkelje bio je da se predstavljaju djevojkama Marka Stevića i Veljka Jovanovića i umanje sumnju ukoliko bi pomorska policija upala na jahtu kojom su prevozili 700 paketa kokaina. Droga je pronađena 1. septembra 2018. u luci u Hanoveru.

Karkelja je uhapšena krajem avgusta prošle godine na graničnom prijelazu kada je pokušala da napušti Crnu Goru.

Prostran je puštena krajem jula prošle godine da se brani sa slobode. Ona je prethodno uhapšena u njemačkoj pokrajini Hesen po međunarodnoj potjernici koju je za njom raspisala kancelarija Interpola u Podgorici.

Nakon hapšenja dijela ove grupe 11. marta prošle godine u Podgorici, iz SDT-a je saopšteno da je da su članovi kilogram kokaina kupovali za 5.000 do 6.000 eura, a prodavali za 30.000 do 40.000 eura.

Izvor:Pobjeda

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor