Opštinama sa sjevera još 10 miliona eura

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samouprave, o kome je juče počela javna rasprava, predloženo je da se poveća ustupanje poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu sa 12 na 50 odsto.

Opštinama koje imaju do 3.000 stanovnika, ovim dugo pripremanim nacrtom, predloženo je ustupanje 70 odsto ovog poreza.

Ministarstvo finansija juče je raspisalo javnu raspravu koja će trajati do 4. oktobra, a očekuju se brojne primjedbe.

“Opštini će se ustupiti dio prihoda od poreza na zarade 12 odsto opštini koja pripada središnjem i primorskom regionu, osim glavnog grada kojem se ustupa 13 odsto i prijestonice kojoj se ustupa 16 odsto. Opštini se ustupa 80 odsto prihoda od poreza na promet nepokretnosti ostvarenog na njenoj teritoriji, 70 odsto koncesionih i drugih naknada izuzev naknade za korišćenje luke, od koje opštinama pripada 50 odsto prihoda ostvarenog na njenoj teritoriji i 100 posto godišnje naknade pri registraciji motornih vozila, traktora i priključnih vozila”, predviđeno je nacrtom zakona.

U Ministarstvu su izračunali i fiskalni uticaj predloženog rješenja.

“Prihodi državnog budžeta će se smanjiti za 10 miliona eura godišnje zbog povećanja procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama sjevernog regiona. Za toliko će se povećati prihodi opština koje pripadaju tom regionu. Prihodi primorskih opština će se smanjiti za 3,50 miliona zbog izmjene rješenja koja se odnose na prihode od naknade za korišćenje morskog dobra koji će u cjelosti pripasti JP za upravljanje morskim dobrom”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor