Opština će maslinarima Mrkojevića dati po 100 eura za svako izgorelo stablo masline

Odbornici SO Bar su donijeli jednoglasnu odluku da se maslinarima iz Mrkojevića iz budzetske rezerve sa 36.880 eura pomogne u obnovi maslinjaka stradalih u požaru.

Odbornici Skupštine opštine Bar na 26. sjednici održanoj 7. oktobra donijeli su jednoglasnu odluku o upotrebi sredstava stalne budzetske rezerve koja će biti iskorišćena kao pomoć maslinarima Mrkojevića čije maslinjake u avgustu uništio veliki požar.

– Skupština Opštine Bar je na 26. sjednici donijela jednoglasnu odluku o upotrebi sredstava stalne budzetske rezerve koja će biti iskorištena kao pomoć maslinarima Mrkojevića čije maslinjake je nedavno uništio veliki požar. Materijalna šteta je ogromna, ali još veća i nenadoknadiva šteta je to što su nestala stabla koja su bila prirodno i kulturno dobro našeg kraja. Izgorele su više stotina godina stara stabla masline, koja su predstavljala genetičke resurse naše autohtone sorte Žutice – navodi se u saopštenju Društva maslinara Bar koje potpisuje predsjednik Ćazim Alković.

Ističe da je Društvo maslinara Bar ponosno što je svojom predanim radom na terenu i inicijativom Opštini Bar i Ministarstvu poljoprivrede za pomoć oštećenim maslinarima uspjelo da ujedini sve političke partije u lokalnom parlamentu, da podrže zahtjev za finansijsku pomoć maslinarima.

Naime, Opština će pomoći maslinarima kojima su stabla izgorela, ili oštećena, u požaru u Mrkojevićima, 12.avgusta. Maslinarima će dobiti po 100 eura za svako izgorelo stablo masline, dok će za oštećene masline novčani iznos biti nešto manji. Ukupno, po ovoj odluci maslinari će dobit 36.880 eura.

Podsjetimo, ljetos su u vatrenoj stihiji ukupno stradala 802 stabla maslina, od kojih 276 totalno, a 626 djelimično. Društvo maslinara Bar se puna dva mjeseca borilo i na kraju sa uspjehom izborilo da Opština koliko- toliko pomogne oštećenim maslinarima i da se nakon procjene štete stvore uslovi za obnovu maslinjaka. Važno je bilo što prije završiti procjenu štete i odmah pristupiti obnovi maslinjaka koja se ogleda u tome da se uništena stabla trebaju posjeći do zemlje i prekriti zemljom kako bi iz zdravog korijena krenuli novi izdanci. Maslinari očekuju pomoć i od Ministarstva poljoprivrede.

-Barski maslinari očekuju da će i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede takođe donijeti odluku o finansijskoj pomoći oštećenim maslinarima i još više ublažiti pretrplljenu štetu. Društvo maslinara Bar će nastaviti zajedno sa oštećenim maslinarima da radi na obnovi opožarenih maslinjaka kako fizičkim radom na terenu tako i povezivanjem maslinara sa institucijama sistema i drugim relevantnim organizacijama – zaključuje se u saopštenju.

Demokrate:Obnovu maslinjaka da prati i nagrada za vatrogasce

Klub odbornika Demokrata Bar u saopštenju za javnost istaka je da će se na njihov predlog i insistiranje iz avgusta sugrađanima čiji su maslinjaci oštećeni u požaru u Mrkojevićima, preusmjeriti značajna sredstva kako bi bar malo ublažili štetu koju je požar napravio.

– Međutim, obnovu maslinjaka mora pratiti i nagrada za sve one koji su spriječili da šteta od požara bude mnogo veća. Pored mještana, najznačajniji doprinos dali su barski vatrogasci koji moraju biti nagrađeni za svoje nadljudske napore. Na tome ćemo nastaviti da istrajavamo- naglašvaju barske Demokrate i dodaju da će na njihovu inicijativu sve naredne sjednice lokalnog parlamenta biti prenošene preko youtube opštinskog kanala.

– Zahvaljujemo predsjednici Skupštine opštine Bar Mileni Božović na usvojenom predlogu- saopšteno je iz Odborničkog kluba Demokrata.

Danas, 9. oktobra, NVO Info sport CG Bar organizuje humanitarnu ekološku akciju sadnje maslina za djecu Mrkojevića i obavještavaju da je prebačen plan sadnje pa će umjesto planiranih 100 mladih sadnica, zahvaljujući donaciji Mahmuda Petovića zasadi 110 maslina sorte: lećino, koratina i žutica.

– U ime svih učesnika u ovoj humanitarnoj ekološkoj akciji sadnje mladih maslinjaka posvećenih djeci Mrkojevića, da budu vječne kao „Stara maslina“ na Mirovici koja je zasađena 225 godina p.n.e., zahvaljujemo se za podršku. Za današnju akciju prijavili su se vlasnici osam bagera koji su odobrili korišćenje njihovih bagera kojima će obaviti iskop osnova za sadnju maslina u Mrkojevićima kao njihovu donaciju. Uz njih u akciji će učestvovati i građani Mrkojevića, OŠ „Mrkojevići“, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, volonteri barskog Crvenog krsta, Izvičački odred „24.novembar“, Mornarica Vojske Crne Gore, Islamski kulturni centar Bar, Barska nadbiskupija, Saborni hram Sv. Jovana Vladimira i drugi – saopštio je prof. Miodrag Banović, prvi čovjek NVO INfo sport CG Bar.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor