Opština Bijelo Polje stvara poslovnu klimu za ozbiljne investicije

Opština Bijelo Polje morala je da u procesu dobijanja sertifikata ispuni dosta obavezujućih kriterijuma kaže Dalibor Đogović, šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj

Opština Bijelo Polje prva je u Crnoj Gori, prije dvije godine, dobila BFC sertifikat Jugoistočne Evrope o dobroj poslovnoj klimi, zahvaljujući kome se svrstala u odabranu grupu lokalnih zajednica, koje imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljene za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i podsticaj razvoja lokalne ekonomije.

Sertifikat omogućava lokalnim zajednicama i gradovima koji su dobitnici da budu puno uspješniji. Opština Bijelo Polje morala je da u procesu dobijanja sertifikata ispuni dosta obavezujućih kriterijuma kaže Dalibor Đogović, šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

image

Dalibor Džogović

-Privatna arhiva

-Proces sertifikacije nije bio nimalo lak i trajao je nekoliko godina. Mi smo i prije toga već bili uspostavili neke institute, kao što je Savjet za ekonomski razvoj, a imali smo i strateški plan razvoja opštine, koji se donosi svake pete godine i on je naša zakonska obaveza. Intenzivniji rad na dobijanju sertifikata počeo je 2019. godine, kad smo dobili prospekt šta sve moramo da posjedujemo u opštini, koje organe da imamo, akte i strateške planove, i da sve to bude transparentno objavljeno na sajtu – ističe Đogović, dodajući da je sam proces sertifikacije obuhvatio deset oblasti, sa preko 160 kriterijuma i veliki broj podkriterijuma.

Brojni benefiti

Govoreći o benefitima koje je bjelopoljska opština već imala od sertifikata BFC, Đogović je između ostalog naveo poboljšanje imidza grada, pristup međunarodnom fondu Develop-GIZ, čija je vrijednost 93,2 miliona eura, uvođenje Sistema-48, osnivanje kancelarije za podršku investitorima, novi veb sajt… Tu su i donošenje Strateškog plana kapitalnih investicija, postojanje baze podataka, unapređenje javno-privatnog partnerstva, uspostavljanje Biznis-foruma, izradu dvojezičnih brošura i prezentacija, podizanje transparentnosti rada lokalne uprave na viši nivo, i mnoge druge povoljnosti.

Dodaje da je trebalo puno rada kako bi se sve uradilo na najbolji mogući način.

-Prva oblast je oblast strateškog planiranja i ona je podrazumijevala da imamo strateški plan razvoja. Drugi kriterijum je bio uspostavljenje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, treći je bio da se stvori link između Savjeta za ekonomski razvoj i Opštine Bijelio Polje, četvrti kriterijum se odnosio na oblast izdavanja građevinskih dozvola, peti na baze podataka, šesti kriterijum se odnosio na marketing Opštine, sedmi kriterijum na subvencije i povlastice, osmi na jedan link između Opštine i školstva, deveti kriterijum se ticao odnosa između lokalne samouprave i organizacija iz oblasti poljoprivrede u oblasti lokalnog nivoa zanatstva, lokalnog preduzetništva i privrednih društava, i poslednji, deseti kriterijum, odnosi se na plan kapitalnih investicija, vrlo važnog strateškog dokumenta, podsjetio je šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

 

 

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor