Opština Bijelo Polje odmah da uradi analizu vode Lima

Nevladina organizacija “Euromost” i Sportsko – ribolovno društvo “Sinjavac“ uputili su pisani poziv predsjedniku opštine Bijelo Polje Aleksandru  Žuriću, da odmah naloži analizu vode Lima zbog čestih zagađenja i da o istoj obavijesti građane.

“Ovdje se bar ne radi o politici, već o spasu ove rijeke  i zdravlju građana. Čitavo područje pored Lima, od Potkrajaca do mosta u Gubavač, gdje mesni prerađivači ispuštaju otpadne vode i hemikalije u Lim, nalaze se velike plantaže povrća koje se navodnjavaju iz  Lima. Zamislite sada da se plantaže i plastenici navodnjavaju sa svim onim otrovnim hemikalijama koje se ispuštaju, gdje se svi ti poljoprivredni proizvodi nakon toga prodaju građanima Bijelog Polja,” navodi se u zajedničkom saopštenju Euromost-a i SRD Sinjavac.

Ističe se da zbog zagađenja opasnost prijeti i Bjelopoljcima naročito djeci koja se ovih vrelih dana kupaju u Limu i dodaje da je učestala eksploatacija šljunka iako je zabranjeno.

“Zato pozivamo i Ministarstvo poljoprivrede Milutina Simovića, direktora Uprave voda i opštinu Bijelo Polje, da odmah stave van snage sve saglasnosti za  eksploataciju šljunka i da se poštuje moratorijum na  eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita, koje je donijeto na odredjeno vrijeme. Vodostaj Lima je na najnižem nivou u poslednje četiri decenije i eksploatacija šljunka će u ovom trenutku samo nanijeti štetu njegovom vodotoku”, stoji u saopštenju.

Sumnjamo da su te dodatne mjere donijete ne da bi se spriječila negativna posljedica jesenjih kiša, koje kako kažu prouzrokuju porast vodostaja, već da bi se dozvolilo pojedinim firmama da zbog svojih interesa u toku ljeta vrše nezakonitu eksploataciju šljunka i pjeska na štetu ove rijeke.

Euromostu ističu da su juče dobili odgovor delegacije EU u Podgorici da će posvetiti pažnju oko problema Lima i obavijestiti nadležne da razmotre sve prijave te organizacije, ali i nadgledati radnje  nadležnih državnih organa u Crnoj Gori, kao i razvoj u veterinarskom sektoru i zaštiti životne sredine.

Na kraju poručuju, da će se građani samoorganizovati na zaštiti Lima, ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor