Opština Bijelo Polje: „Iskopani skelet slučajnost, ne loša namjera“

Gradski trg u Bijelom Polju rekonstruiše se u gabaritima koji su definisani još 50-ih godina prošlog vijeka, a slučaj pronađenog skeleta tokom radova je nešto što se dešava u svim gradovima, saopštio je direktor Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Bijelo Polje Milanko Minić, naglasivši da je sličnih slučajeva bilo i ranije u najvećem gradu na sjeveru zemlje, pa nije tada bilo riječi da je u pitanju nepažnja ili loša namjera.

  On je reagujući na saopštenje Islamske zajednice, u kome se navodi da lokalna vlast u Bijelom Polju uređivanjem centralnog gradskog trga skrnavi posmrtne ostatke na muslimanskom groblju, istakao da su u više navrata putem medija upoznavali javnost da je započeta rekostrukcija gradskog trga.

Minić je istakao da za radove postoji sva potrebna dokumentacija, te da će trg će biti popločan kvalitetnim granitnim pločama, uz urbano-dekorativno osvjetljenje sa LED svjetiljkama, kao i dekorativno osvjetljenje stabala, a u toku je i izrada idejnog projekta uređenja fasada zgrada u ulici Slobode.

Direktor Direkcije za izgradnju i investicije je naglasio da su, nakon pronalaska ljudskog skeleta tokom radova, nadležni obavijestili policiju.

„Ukoliko se ispostavi da je u pitanju ljudski skelet, biće neophodno da se utvrdi identitet ili bar religijska pripadnost. Kada se stručnjaci o tome izjasne, u skladu sa pravilima te religije posmrtni ostaci će biti pokopani. Poređenja radi, želimo da navedemo i sličan slučaj koji se dogodio prije dvadesetak dana takodje na teritoriji naše opštine, jer takve stvari nijesu rijetkost na gradilištima. Prilikom rekonstrukcije lokalnog puta Ravna Rijeka-Jasikovac-Bjelasica, građevinska mašina je naišla na kostur. Radovi su obustavljeni, slučaj prijavljen policiji i istražnom sudiji nakon čega je sproveden dalji postupak. Arheolozi su prilikom otkopavanja iskopali četiri kostura. Kada je utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju pravoslavnoj religiji, isti su u skladu sa pravilima te religjije pokopani na utvrđenom mjestu. Iako se tada desio slučaj veoma sličan slučaju o kojem ovih dana govorimo, nije se tumačilo da se radi o nepažnji ili bilo kakvoj lošoj namjeri u bilo kom smislu, jednostavno takve stvari se dešavaju“, objasnio je on.

Minić je poručio da se obavljeno procedura  u svakom sličnom slučaju izvršava na način na koji je izvršena, što je u praksi i poznato i u potpunosti je u skladu sa zakonom.

„Takođe je poznato da su se u svim gradovima u kojima su obavljane rekonstrukcije sličnog tipa dešavali ovakvi slučajevi i da je to česta pojava na balkanskom tlu čija je istorija protkana ratovima. Shodno Zakonu o putevima, opštinski putevi su lokalni, nekategorisani i gradske ulice, a shodno Zakonu o izgradnji objekata opštinski putevi su objekti od opšteg interesa. Ovim želim da ukažemo da je ulica 3. januara (koja je sada predmet pomenutog događaja) objekat od opšteg interesa i u čijem trupu se postavlja kišni kolektor, dakle u trupu puta a ne u parku za koji se smatra da je u njemu nekada bio vjerski objekat, što jeste bio predmet razgovora i inicijative IZ prema SO Bijelo Polje i što je uz punu podršku lokalne uprave tada odmah dobilo svoj epilog kroz skupštinsku odluku, ali koja se ne odnosi na ovu fazu rekonstrukcije gradskog trga več na buduću izgradnju poslovno-stambenog kompleksa čiji početak još nije preciziran“, kazao je on.

Poručio je da saosjeća sa svima kojima takvi slučajevi nanose bol, te da mu je želja da pojasni da u takvim nesrećnim slučajevima ne postoji nikakva loša namjera, da opštinska vlast gradi, unapređuje ambijent za sve sugrađane, a ne da skrnavi bilo šta a najmanje skladne međuljudske i međunacionalne odnose na koje je u Bijelom Polju tako ponosna.

Izvor i foto:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor