Opšta bolnica Pljevlja dobija novi digitalni rendgen aparat

Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, stanovnici sa ovog područja ovaj vid dijagnostčikih procedura moći će dobiju u svom mjestu boravka mnogo efikasnije i brže i sa manjom dozom zračenja, kazala je ministarka.

Opšta bolnica Pljevlja, nakon Doma zdravlja Podgorica, zahvaljujući humanistima iz američkih i nacionalnih kompanija, početkom narednog mjeseca dobija digitalni rendgen aparat, vrijedan preko 70 hiljada eura, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

– Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, stanovnici sa ovog područja ovaj vid dijagnostčikih procedura moći će dobiju u svom mjestu boravka mnogo efikasnije i brže i sa manjom dozom zračenja, jer je riječ o aparatu najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama. Pregled traje mnogo kraće nego na klasičnom rendgen aparatu, pouzdanost dijagnostičkog procesa je povećana, a doza zračenja biće značajno umanjena.  Njegovom primjenom smanjiće se i troškovi za štampanje snimaka na filmu jer će se snimci narezivati na CD. Njihova distribucija biće pojednostavljena, postoji mogućnost  arhiviranja i naknadnog pregledanja digitalnih snimaka, alat za prikaz snimka je računar, tako da je dostupan bez obzira na mjesto gdje je obavljeno snimanje, navela je ministarka Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da je cilj Ministarstva zdravlja da obezbijedi da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dijagnostiku i liječenje, dostupnu u mjestu u kom žive.

 

– Posebno smo senzibilisani kada je riječ o sjeveru zemlje, u koji se u proteklom periodu nije dovoljno ulagalo i na čijem dinamičnijem razvoju je neophodno raditi u svim segmentima. Zdravstvene vlasti, unapređenjem tehnoloških i prostornih kapaciteta, predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Borovinić Bojović je iskoristila ovu priliku da se još jednom zahvali svim donatorima, koji su shvatili značaj ulaganja u zdravstvo i koji na ovaj način pomažu da se unapređuje sistem zdravstvene zaštite, kazala je ministarka zdravlja.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor