Operativni štab: Očekuje nas oluja, izmjestite pokretnu imovinu na sigurno

U prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a održana je sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje sa ciljem što adekvatnije pripreme za odgovor na najavljenu složenu meteorološku situaciju koja nas očekuje za dane vikenda.

     “Posebno je apostrofirano da se u periodu od petka do ponedjeljka očekuje ukupna količina kiše od oko 200 lit/m2, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 lit/m2 . Situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more“- navedeno je u saopštenju nakon sjednice.

Na sastanku je dogovoreno da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju.

“U tom smislu, naloženo je da se održe sjednice Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, da se sagledaju, provjere i pripreme raspoloživi ljudski i materijalni resursi na području opština, kao i da se održava stalna komunikacija sa Operativnim štabom koji će kontinuirano zasijedati narednih dana“- naveli su iz MUP-a.

Operativni štab još jednom je apelovao na građane da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi moguće posljedice potencijalnih poplava sveli na minimum.

“To se ogleda najprije u obilasku i pregledu stanja nepokretne i pokretne imovine, a potom i izmještanju pokretne imovine na bezbjedna mjesta. Takođe, potrebno je izvršiti podizanje električnih uređaja, namještaja i ostalog pokućstva na sigurna mjesta. U tom pogledu, preporučujemo građanima da prate zvanična saopštenja nadležnih organa preko sredstava javnog informisanja i podsjećamo na brojeve za hitne situacije: 112, 123, 122 i 124“- zaključili su u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor