Omaž Glogovcu u Narodnom pozorištu

U čast preminulog glumca Nebojše Glogovca, u saradnji s Crnogorskom kinotekom, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta juče su prikazana dva njegova poznata filma „Ubistvo s predumišljajem“ i „Ustav Republike Hrvatske“.

 
(foto: Duško Miljanić)

„U 18 sati prikazan je film `Ubistvo s predumišljajem` reditelja Gorčina Stojanovića iz 1995, u kojem je ostvario prvu glavnu ulogu, tumačeći lik Bogdana Bilogorca, koja mu je donijela i prvo veliko priznanje – nagradu `Car Konstantin` za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995“, poručili su iz Narodnog pozorišta.

Prikazan je i najnoviji film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, u kojem je Glogovac maestralno dočarao lik Vjeke Kralja, profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit.

„Film je do sada osvojio 32 priznanja. Samo u 2017, za glavnu ulogu u ovom filmu, dobio je Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, Zlatnu arenu u Puli, nagradu Evropski glumac godine u Italiji i nagradu Najbolji glumac na festivalu u Londonu“, kazali su iz Narodnog pozorišta.

Glumica Dubravka Drakić pročitala je autorski tekst Anta Tomića kojim se hrvatski pisac i novinar oprostio od velikog umjetnika, a direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović je citirao Glogovca.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor