Search
Close this search box.

Oko 90 odsto smeća završi u vodama Lima

BIJELO POLjE – Manifestacija pod nazivom „Za čistiji Lim” održana je juče na gradskom mostu u Nikoljcu, gdje su ekološki aktivisti iz Bijelog Polja, Brodareva, Prijepolja i Priboja ukazali na katastrofalno stanje u kojem se nalazi ova rijeka. Poruka sa skupa bila je da se mora uraditi sve da se Lim sačuva od zagađenja. Istaknuto je da je samo na području bjelopoljske opštine preko 5.000 kanalizacionih cijevi koje vode do rijeke, i najmanje 50 divljih deponija na obalama i u okolini Lima. Okupljeni su istakli transparent na kom je pisalo „Zeleno mislim, zeleno gledam, Lim volim zato ga ne dam”.

Predstavnik Ekološkog pokreta Prijepolje Dragana Rakidžija kazala je da podržava očuvanje i zaštitu rijeke Lim, uz pohvalu mladima koji su, kako je naglasila, potencijal i nada kad je zaštita životne sredine u pitanju.

– Lim je međunarodna rijeka koja prolazi kroz tri države i trebalo bi da bude naše ogledalo. Trenutno je to ogledalo toliko ružno da je to velika sramota svih nas. Gledajući Lim, pitam se kako će se ovo završiti – kazala je Rakidžija, dodajući da se na ovaj način spajaju svi gradovi kroz koje protiče Lim od izvora u Plavu pa do Priboja.

– Rijeka je za uživanje, a ne za smeće, ona je nešto što treba nesmetano da teče i spaja ljude i gradove – naglasila je Rakidžija.

U ime NVO „Prijatelji Brodareva” skupu je prisistvovao Amel Kurbegović, koji je naglasio da su se „okupili ljudi zelenog srca i mozga, sa ciljem da se zaštiti Lim”.

– Ohrabruje što je proradila ekološka svijest, posebno kod mladih, kako bi zaštitili životnu sredinu. Treba da se potrudimo da ljepotama Lima privučemo turiste i tako utičemo na turistički razvoj naših krajeve, da štitimo ono što nam je od Boga dato – istakao je Kurbegović.

Dragoljub Simović iz Ekološkog pokreta Prijepolje i Planinarsko-smučarskog kluba istakao je da se svima mora skrenutu pažnja na rijeku Lim.

– Na latinskom Lim znači granica. To ova rijeka nikako nije, niti će ikad biti, dok ovako zeleno razmišljamo. Mi nijesmo svjesni koje bogatstvo sa Limom posjedujemo. Nažalost, prema Limu se ne odnosimo sa odgovornošću i 90 odsto smeća završava u njegovoj vodi. Onda nastaje više nego ružna slika – kazao je Simović.

Direktor NVO „Euromost”, koja je bila i organizator manifestacije, Almer Mekić istakao je da će se raditi na zaštiti svih rijeka u Crnoj Gori.

– Dosad smo međunarodni dan rijeka obilježavali ekološkim akcijama, ali to je sve bilo uzalud. Stanje na terenu sve je gore i gore. Sa ovog mjest, sa mosta na Limu, koji je simbol našeg grada, šaljemo poruku da je ovo samo početak naše borbe da sačuvamo rijeku. Proradio je ekološki aktivizam i sve ćemo uraditi da se nijedna rijeka ne uništava.

Lim je u katastrofalnom stanju, možda je i najzagađenija rijeka u regionu, a niko u gradu i državi ništa ne preduzima da se stanje promijeni – kazao je Mekić, dodajući da nadležni moraju početi sa kaznenim mjerama da bi se shvatilo da je Lim u Drinskom slivu i kao takav da je interes Evropske unije.

– Da spasimo ono što se spasiti može – poručio je Mekić.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor