Održali komemoraciju Mitroviću

U Gradskoj kuću u Nikšiću održana je komemorativna sjednica povodom smrti dramskog umjetnika Sretena Mitrovića, koji je juče preminuo u 62 godini, a danas će biti sahranjen u tom gradu.

 

Profesor, Mihailo Perošević, oprostio se u ime prijatelja i kolega i podsjetio da je Mitrović bio jedan od istaknutijih aktera ne samo nikšićke, nego i cjelokupne crnogorske kulturne scene.

Mitrović je rođen 15.februara 1956.godine u Nikšiću, gdje se i školovao, a od 1985.godine radio je u Centru za kulturu, Narodnoj biblioteci „Njegoš“.

Glumom je počeo da se bavi 1977. godine, kao član dramske sekcije „Zahumlja“. Bio je član i Dramskog studija Centra za kulturu Nikšić, a od 1999. Nikšićkog pozorišta.

Perošević je podsjetio da je Mitrović u Dramskom studiju za deset godina trajanja igrao u 16 od ukupno 17 premijera sa više od 500 repriza i da je jedan od aktera ponovnog osnivanja nikšićkog profesionalnog Pozorišta 1999.godine sa kultnom predstavom „Iz ničega u ništa“, po tekstu Stevana Koprivice, koja je igrana više od 50 puta.

Igrao je u više od 40 premijera, a najznačajnije uloge su mu u predstavama „Iz ničega u ništa“, „Legenda o Zorou“, „Život iz početka“, „Audijencija“, „Marko Miljanov“, „Presuda“, Đetići u Parlamentu“, kao i u filmu „Tamna strana sunca“ gdje je glumio sa Bred Pitom.

„Markantna pojava, njegov fizikus uvijek je upućivao na dramske uloge, a Sreten Mitrović je univerzalan glumac koji se oprobao u svim formama, žanrovima pozorišta, od klasičnog, eksperimentalnog, monodrame, duodrame“, rekao je Perošević.

Govoreći o Mitrovićevom talentu „interpretaciji žive pjesničke riječi“, Perošević je podsjetio na umjetnikove brojne nastupe na književnim i pjesničkim večerima i brojnim scensko – muzičkim hepeninzima.

„Bio je značajna i neponovljiva ličnost naše kulturne scene. Poslednju predstavu „ Što je čoek do li biciklista“ odigrao je u Nikšićkom pozorištu 2016.godine po tekstu pokojnog, Zorana Kopitovića, sa svojom starom glumačkom ekipom“, naveo je Perošević.

Na komemoraciji, Perošević je pročitao i stihove pjesnikinje Ane Pejović, koje je svom kolegi i prijatelju Sretenu Mitroviću, poslala iz Italije u nemogućnosti da bude danas u Nikšiću.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor