Search
Close this search box.

Odlazak na matursku ekskurziju: Luksuz ili potreba?

Cijene maturske ekskurzije porasle su za oko stotinu eura, ali to nije spriječilo roditelje da, makar i uz pomoć kredita, pošalju djecu na putovanje koje će obilježili kraj jednog i početak novog razdoblja života. Kako je kriza uticala na formiranje cijena aranžmana i kako se sa dodatnim troškovima nose roditelji? O ovoj temi za Adria televiziju govorili su direktorica gimnazije „Slobodan Škerović“ Biljana Vučurović i direktorica udruženja „Roditelji“ Kristina Mihailović.

Gimnazija „Slobodan Škerović“ u maju je objavila javni poziv na koji su se javile dvije agencije. Nakon maršrute koju su birali đaci, 16. septembra otputovala je prva, a 20. druga grupa. Iako se cijena ekskurzije u odnosu na 2019. godinu povećala za oko stotinu eura, značajnih reakcija roditelja nije bilo.

„Pretpostavljamo da su oni to jednostavno negdje i prećutali, zato što znaju koliko je značajno i njihovoj djeci taj odlazak, a zaista vidimo i po broju učenika koji su otišli na ekskurziju da nije bilo značajnih promjena. Tri četvrtine maturanata je otišlo na ekskurziju i to je zaista jedan veliki odziv i nije bio manji u odnosu na 2019. godinu. Tako da mi možemo da kažemo da naši maturanti nisu primijetili tu veliku razliku u smislu da su zbog tog povećanja odustali od maturske ekskurzije“, navodi Vučurović.

No, to ne briše činjenicu da je ekskurzija veliki izdatak za porodicu, naročito u trenutku kada se svakodnevno sa rastom cijena, kaže Kristina Mihailović iz udruženja „Roditelji“, dodajući da, koliko se god trudili da zaokružimo finansijku sliku porodicu, to je izuzetno teško, jer se, u ovom slučaju, troškovi ekskurzije ne završavaju plaćenim aranžmanom.

„Ukoliko se ide u inostranstvo, a ako pričamo o srednjim školama – to je najčešće inostranstvo, mada evo počelo se i u osnovnim školama takođe ići u inostranstvo, dakle, trebaju vam u samom startu veliki novci, a onda osim toga morate obezbijediti i dodatno mnogo više novca, dosta još novca za dijete da ode tamo i da bude to neko vrijeme. Što se tiče srednjih škola, konkretno ima dosta pritužbi roditelja da se dosta provede u putu, da taj period dok su smješteni u hotelima nije dovoljno dug, a ipak su cijene prilično velike“, navodi Mihailović.

Putovanje dugo pet hiljada kilometara natjeralo je agencije da povećaju cijenu aranžmana, shodno rastu cijena goriva koji traje već neko vrijeme.

Direktorica podgoričke gimnazije kaže da pretpostavljaju da to povećanje cijena jeste vezano za poskupljenje energenata.

„Negdje smo primijetili u tom paketu fakultativnih odlazaka i izleta da jeste poskupila i cijena diskoteke, koja je njima značajna, a imaju je skoro svake noći kada su u Barseloni i u gradovima po Italiji, vidimo da jeste i ona malo poskupila. Tako da definitivno sve to zajedno jeste rezultiralo skokom cijene ekskurzije“, dodaje Vučurović.

Uprkos svemu, roditeljska želja da djeci obezbijede najbolje jača je od krize, što osim direktorke gimnazije, potvrđuju i građani.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor