Odlaganje vakcinacije nosi rizik dalje mutacije

Odlaganje vakcinacije nosi rizik od mutacije virusa, to je neminovan proces, kazala je infektološkinja i virusološkinja u Kliničkom centru Crne Gore dr Snežana Dragaš.

Foto: pixabay.com/ilustracija

Ona je u emisiji „Ordinacija“ na Radiju Crne Gore podsjetila da se do sada razvilo 9 mutacija koronavirusa. To je kaže i jedan od razloga većeg broja smrtnih slučajeva u posljednje vrijeme.

„Neminovna posljedica usložnjavanja virusa je nastanak mutacija. To se dešava i kod ostalih virusa. Mutacije se dešavaju zbog umnožavanja virusa i široke lokalne transmisije. Postoje mutacije koje mogu i da oslabe virus ali one koje mu pomažu da opstane su dominantne. Neophodno je da zaustaimo dalju replikaciju jer će dolaziti do pojave novih sojeva. Novi korona virus je sa velikim genetskim potencijalom za razvoj mutacija. Neki virusi smanjuju odgovor na terapiju. Sumnja se i da pojedini sojevi mogu da predstavljaju problem i nakon vakcine“, kazala je Dragaš.

Ona je podsjetila da je u Crnoj Gori detektovan britanski soj koronavirusa i dodala da je on vjerovatno sada i dominantan. Da li u našoj zemlji postoje i neki drugi sojeti poput indijskog, brazilskog nije mogla da saopšti.

Dragaš je apelovala na građane da se vakcinišu i kako je kazala, ne dozvolimo da nas virus pobijedi.

„Drugog rješenja nemamo, nema efikasnog antivirusnog lijeka, postoji rješenje koje se zove vakcina. Izbor nije težak. Treba iskoristiti to što postoji vakcina, sve su dobre, mogu da zaštite ili smanje komplikacije u slučaju nastanka bolesti“, kazala je Dragaš.

Ona je istakla da se teži kolektivnom imunitetu, ali kako je kazala, ne tako što ćemo se zaraziti jer nas to može koštati života, već je, ističe, vakcinacija najbolja mjera prevencije.

Dragaš je istakla da informacije o vakcinama i medicini uopšte treba uzimati isključivo iz relevantnih izvora. Poručuje da su sve vakcine bezbjedne.

„Vakcine su uglavnom novije tehnologije omogućavaju bržu proizvodnju vakcina. Može da se desi da vakcine postanu nedjelotvorne protiv virusa i te tehnologije omogućavaju da se lako unaprijede i prilagode izmjenama virusa. Mislim da će to biti situacija sa korona virusima, u koliko bude došlo do izmjena genetskog materijala koji će usloviti otporost na vakcine koji će usloviti ponovne revakcine“, kazala je virusološkinja KCCG.

Podsjetila je i da je stvaranje imunskog odgovora proces koji zahtijeva vrijeme, i zato apelovala da se poštuju epidemiološke i sve druge mjere zaštite tokom čitavog procesa.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor