Od ponedjeljka HPV vakcinacija djevojčica od devet godina

Vakcinacija djevojčica od devet godina HPV vakcinom počeće u ponedjeljak, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ). To je na sastanku u IJZ-u najavio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Sa sastanka (Foto: IJZ)
On podsjeća kako je vakcinacija preventivna mjera, koja je uz obezbjeđivanje tehnički ispravne vode za piće i higijenu, spasila najviše života u istoriji medicine.

„Učestalost javljanja raka grlića materice i učestalost umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku“, naveo je Šćekić.

Posebna odgovornost je, kako je saopštio, na timova izabranih pedijatara, izabranih ginekologa, direktora zdravstvenih ustanova i svih zdravstvenih radnika.

„Snaga vaše preporuke, snaga iznošenja nespornih naučnih činjenica, odnos sa roditeljima… iako nijesu svemoćni, ipak su nesumnjivo od najvećeg značaja i uticaja. Pored toga, napominjem da ste pozvani da u okviru definisanih pravila i u svojim zajednicama preuzmete akciju i vođenje procesa. Organizujte se, pozivajte đecu na redovne sistematske preglede, pričajte sa njima, idite u škole, pravite edukativne tribine, dijelite edukativne materijale, snažno preporučujte vakcinaciju na svakom mjestu i na svakom koraku“, navodi Šćekić.

Naglašavajući značaj uvođenja HPV vakcine u kalendar imunizacije direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da su, iako pritisnuti velikim bremenom pandemije COVID-19, „uspjeli da od kraja prošle godine do danas uradimo dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji“.

„Institut je uložio svoje materijalne i organizacione resurse u sprovođenju brojnih edukacija, kreiranju edukativnih materijala, štampanju edukativnih materijala, adaptaciji sajta, stalnim medijskim prisustvom naših stručnjaka u najavi ovog procesa. Moramo se posebno zahvaliti timu ministra zdravlja i kancelariji SZO u našoj zemlji koji su nam pružali nesebičnu podršku. Takođe, zahvalnost dugujemo i Ministarstvu prosvjete koje se u posljednja tri mjeseca aktivno uključilo u ovaj proces“, rekao je Galić.

Dodatnih izazova će, kako je rekao, sigurno biti, „možda i nekih koje u ovom trenutku ne možemo predviđeti“.

„Pokušaćemo da kroz uticaj na porast znanja, svijesti i povjerenja, učinimo roditelje kompetentnim da na osnovu činjenica donesu odluku da zaštite svoje dijete. Teško je shvatiti dobro informisanog roditelja koji odbijajući HPV vakcinaciju preuzima odgovornost da se desi maligna bolest njegovom đetetu, a od koje je mogao da ga zaštiti“, zaključio je Galić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor