Od 21 tačke dnevnog reda odbornici usvojili devet, nastavak 23. sjednice SO Pljevlja u utorak

Na 23. sjednici skupštine opštine Pljevlja odbornici su danas  razmatrali i usvojili 9 od 21 tačke dnevnog reda. Nastavak sjednice zakazan je  za utorak 22. jun sa početkom u 10 časova.

Na početku sjednice konstatovane su ostavke odbornicima Miroslavu Anđeliću, Dušanu Janjuševiću, Nikoli Rovčaninu (Demokrate), Slavici Batizić i Milanu Lekiću (Demokratski front). Njihova mjesta u skupštinskim klupama zauzeli su: Emir Bidžan, Mijlan Rovčanin, Igor Bojović (Demokrate), Snažana Macanović i Bojan Strunjaš(Demokratski front)

Dosta pažnje odbornika  na 23 sjednici lokalnog parlamenta izazvala je prva tačka, Završni račun Budžeta opštine za 2020. godinu. Budžet planiran na nešto preko 20 miliona realizovan je  u iznosu od  16,2 miliona eura, odnosno u procentu od 81 odsto.

Odbornik DF –a, Vladislav Bojović kazao je da građani nemaju ništa od toga što je ostvareno više prihoda i što je dug opštine smanjen.

-Šta imaju građani od toga što je ostvareno više prihoda nego što je planirano kad je realizacija kapitalnog Budžeta bila 21odsto?! Znači novca ima, ali ne i kapitalnih projekata – kazao je Bojović.

Milojica Tešović iz Demokrata kazao je da realizacija Budžeta u tako visokom procentu nije zasluga lokalne vlasti već rezultat izmjene zakonskih propisa koji su opštini omogućili prihod od koncesionih naknada, ekološke takse i prihod od poreza na dohodak fizičkih lica.

-Budžet realizovan 81 %, suficit 5 miliona, međutim ne može se reći da je to zasluga lokalne vlasti, već rezultat izmjene zakonskih propisa. Zabrinjava realizacija kapitalnog Budžeta od 21 %, jer i pored toga što je opštinska kasa puna  nema rješavanja brojnih problema u gradu – kazao je Tešović.

Odbornik DPS –a Avdo Ajanović kazao je da je u istoriji Pljevalja ovo najveća realizacija Budžeta. On se nije složio sa konstatacijama da do rekordne realizacije Budžeta nije došlo zaslugom lokalnih vlasti.

-Preko Zajednice opština Pljevlja su u dugom vremenskom periodu znala da zastupaju svoje interese. Stekli su se uslovi da Opština Pljevlja  i sama finansira neke kapitalne infrastrukturne projekte poput rješavanja problema vodosnabdjevanja grada i toplifikacije – kazao je Ajanović.

Završni račun opštine usvojen je sa 19 glasova za, 12 protiv i bez uzdržanih.

Treća tačka dnevnog reda Strategija zapošljavanja opštine Pljevlja 2021. do 2025. godine izazvala je dosta žustru polemiku između odbornika Vladislava Bojovića i Danijela Živkovića koja se uglavnom ticala dnevno političkih tema na državnom nivou, te su u više navrata od kolega bili upozoreni na skretanje na teme koje se ne tiču lokalnog parlamenta.

Tokom rasprave o programu rada za 2021. godinu i izvještaju o radu za 2020. godinu DOO Vodovod, odbornik Vladislav Bojović kazao je da se kriza u ovom preduzeću dugo kamuflirala i  dovela do stanja u kojem je danas za šta je optužio lokalnu vlast i bivši menadžment Vodovoda.

Iz DPS –su izrazili optimizam da će sanacione mjere dati rezultat i dovesti do finansijske konsolidacije preduzeća, koje posluje sa gubitkom mnogo prije dolaska na vlast ove partije i koalicionih partnera.

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor