,,Očistimo Rožaje” u borbi za gradski park

Inicijativa ,,Očistimo Rožaje“ koja već skoro godinu dana pokreće lokalne akcije čišćenja divljih deponija i drugog otpada u Rožajama i okolini, krajem avgusta je pokrenula i peticiju za izgradnju parka u centru Rožaja.

Prošlo je nešto više od od dvije godine od ponovnog uspostavljanja mogućnosti pokretanja ePeticije na sajtu Vlade. Podsjećamo, ovim se omogućuje građanskim inicijativama da ukoliko se ne slažu sa nekim postupkom vlasti na lokalnom ili državnom nivou ili žele od istih da traže pokretanje nečeg, građani to mogu uraditi ukoliko njihova peticija skupi 3000 elektronskih potpisa. Jedna od peticija aktuelnih u ovom trenutku jeste peticija za izgradnju gradskog parka u Rožajama.

Članovi inicijative ,,Očistimo Rožaje”; Foto: Zvanična FB stranica inicijative

Ovu peticiju je pokrenula inicijativa ,,Očistimo Rožaje” čiji je idejni tvorac naš sagovornik, Armin Kardović. Inicijativa je nastala u maju 2020. godine, a pokrenuli su je Kardović i Irfan Feleć, a ubrzo su joj se pridružili Đulija KardovićSamir Monić, Mersad Murić, Mehmed Kalač, Darko Demić, Semir Kardović, Edin Kurtagić i još dva člana koja su napustila zbog privatnih obaveza.

,,Ideja o gradskom parku je nastala otprilike prije godinu dana, nekoliko puta smo pravili ankete i uvidjeli smo da je gradjani masovno podržavaju. U razgovoru sa arhitektom, Emirom Matovićem, odlučili smo da predložimo projekat koji nam je ustupio inženjer saobraćaja Ismet Dedeić“, kazao je za Kombinat Kardović.

Sa jedne od akcija čišćenja

Kako on kaže, u urbanističkim planovima za sad park nije predviđen iz razloga što je opština trenutno opredijelila sredstva za park Brezovačko brdo koji se nalazi nekoliko kilometara od grada, ali iz ove inicijative smatraju da im je potreban park u centru grada kako bi bio pristupačniji svim građanima.

Činjenicu da gradske vlasti ne prepoznaju ovu potrebu građana i da isti moraju peticijom da je dokazuju smatraju poražavajućom. Ipak ,,pojava ovakvih peticija je dobar i efikasan način da građani iskažu ono što žele, da se čuje i uvaži njihov glas i samim tim direktno učestvuju u napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji” navodi Kardović.

Servis na sajtu Vlade jeste jedan korak ka demokratizaciji, međutim, nije isto skupiti 3000 potpisa za neki problem od državnog značaja, za neki lokalni problem Podgorice koja jedina u Crnoj Gori ima šestocifren broj stanovnika i za neki problem u manjim opštinama.

,,Veoma je teško sakupiti 3000 potpisa, pogotovo u gradu koji je ekonomski jedan od najsiromašnijih u Crnoj Gori, iz razloga što mnogi nisu u mogućnosti glasati za peticiju koristeći pametne telefone ili računare” kazao je Kardović i istakao da su iz tog razloga, iz inicijative, primorani da jednom sjedmično organizuju promociju ideje u centru grada i pritom pomažu starijim osobama i osobama koje se ne razumiju u tehnologiju, a žele da daju svoju podršku.

Pored ideje o parku u centru grada, ova organizacija je pokrenula nekoliko akcija čišćenja. Ističu da je njihov glavni cilj podizanje svijesti kod građana za koju smatraju da je bila na veoma niskom nivou. Ipak, mogu se pohvaliti da se stanje promijenilo za godinu dana, a kao najbolji pokazatelj toga Kardović navodi sve veću podršku na društvenim mrežama i činjenicu da skoro svakog dana dobijaju veliki broj  fotografija sa terena.

,,Skoro svakog dana dobijamo gomilu fotografija divljih deponija i prekršaja koje objavljujemo i proslijeđujemo nadležnim službama, koje kasnije i sankcionišu počinioce“, kazao je Kardović.

Takođe, jedan od ciljeva ove organizacije je i ukazivanje na nepravilnosti službi koje u nekim situacijama ne rade posao koji im je zakonom propisan, ali smatraju da i na ovom polju postoji napredak.

Akcije koje su održali u prošlom periodu su čišćenje divlje deponije koja se godinama taložila u blizini centra grada na lokaciji Šusteri, sređivanje sebilja na trgu Mula Jakupa ef. Kardovića i čišćenje školskog dvorišta osnovne škole ‘’25.maj’’.

Građani peticiju za izgradnju gradskog parka u Rožajama mogu potpisati na sledećem linku:
http://epeticije.gov.me/peticija/show/209

Izvor: portalkombinat.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor