Search
Close this search box.

Očekuje se skupštinsko zasjedanje: Sve opcije na stolu, ljuljaju se i Đukanovićeva i Abazovićeva fotelja

Kako „Dan“ saznaje, poslanici nove-stare parlamentarne većine najvjerovatnije neće glasati za dnevni red, pa neće biti kvoruma da se uopšte raspravlja o ovom pitanju

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da raspravljaju o predlogu predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini. Kako “Dan” saznaje, poslanici nove-stare parlamentarne većine najvjerovatnije neće glasati za dnevni red, pa neće biti kvoruma da se uopšte raspravlja o ovom pitanju. Ako većina poslanika ne glasa da se skrati mandat Skupštini, a odluka o skraćenju značila bi zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, sve opcije će biti na stolu. Nakon ovoga se ljuljaju i fotelja predsjednika države Mila Đukanovića i fotelja predsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Zakonodavni odbor juče se nije izjasnio o Đukanovićevom predlogu jer on nije došao na dvije sjednice tog skupštinskog tijela.

Premijer Dritan Abazović je saopštio da predsjednik države nema pravnu mogućnost da raspusti Skupštinu, a kako je opšte raspoloženje među poslanicima da ne žele da im se skrati mandat, njegova jedina mogućnost je da Miodragu Lekiću da mandat za sastav Vlade.

– Sve ostalo je pravno nasilje. On ne može da raspusti Skupštinu, jer da je mogao, raspustio bi je 5. decembra (2020), kad se formirala ona vlada poslije 30. avgusta. Baš je jednostavno – rekao je Abazović juče u Nikšiću.

Kako je dodao, nakon svega što je uradio, najmanje na šta Đukanović ima pravo jeste da nas i dalje politički maltretira i da pokušava da nekim protivzakonitim djelovanjem prinudi nekoga da uradi nešto.

– Ako poslanici budu željeli na izbore, ići ćemo na izbore. Ako ne budu željeli, znaju se procedure. Iako Ustav nije skroz precizan, jer su oni koji su ga pisali mislili da se DPS nikad neće spustiti sa vlasti – rekao je Abazović.

Precizirao je da su to mislili Đukanović i trenutni ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

– Oni su mislili da će da vladaju narednih 100-150 godina, dok budu postojali ustavi kao takvi i da nema potrebe da se određuju pravne praznine. On nije imao obavezu od 30 dana, to je izmišljena stvar, samo poslije izbora ima 30 dana rok da predloži mandatara. Gdje to piše? Pa je rekao da nisu dostavljeni potpisi. Jesu li dostavljeni potpisi kad sam ja dobio mandat – upitao je Abazović.

Prema njegovim riječima, to što ljudi hoće da budu iznad svih institucija i zakona, to je njihov problem.

– Mislim da Đukanović ima malo karata u rukama i bilo bi dobro da ih iskoristi na ispravan način, a ne na štetan. Ako se odluči za ovu drugu varijantu, da ih iskoristi na neispravan i štetan način, imaće adekvatan odgovor i nećemo sjedjeti skrštenih ruku – poručio je Abazović.

Lekić: Nova vlada će biti ozbiljan međunarodni partner

Nova vlada će biti ozbiljan međunarodni partner i zaštitnik dostojanstva Crne Gore na međunarodnom i unutrašnjem planu, poručio je lider Demosa Miodrag Lekić, kojeg je skupštinska većina predložila za mandatara.

– Realno je očekivati da će se tokom aktuelne političke krize u našoj zemlji međunarodni uticaji, uključujući i djelovanje diplomatskih predstavnika ovdje, odvijati na jedino mogući način, tj. u korist osnovnih i univerzalnih principa demokratije. To podrazumijeva poštovanje ustavnog sistema Crne Gore. To znači da se spolja neće ulaziti u iskušenja podrške političkim snagama pretežno organizovanog kriminala, o čemu u svojim zemljama imaju precizne dosijee, posebno o takvim licima i grupama koje u ovom trenutku nastoje da izvrše, zasad, neki oblik tihog ustavnog puča. Sve u kontekstu sprečavanja legalnog konstituisanja Vlade u parlamentu, na osnovu većine, i to većine izbornog karaktera – rekao je Lekić.

Kako je dodao, demokratska javnost u našoj zemlji ne očekuje da će takve ovdašnje snage, izvjesno odgovorne za kriminalizaciju crnogorskog društva, a koje se verbalno bučno samoproklamuju za zapadne partnere, proizvesti bilo kakve naklonosti ozbiljnih međunarodnih krugova.

– U protivnom, takvi bi rizikovali određenu kompromitaciju na našem prostoru, pa i na širem prostoru. Kao što sam rekao u poslednjem javnom nastupu, nova vlada će, pored bazičnog demokratskog funkcionisanja i sa rezultatima u borbi za realizaciju poglavlja 23 i 24, u isto vrijeme biti i ozbiljan međunarodni partner i zaštitnik dostojanstva Crne Gore na međunarodnom i unutrašnjem planu – istakao je Lekić.

Kako je istakao, da sluša dobronamjerne savjete, Đukanović bi odavno bio u političkoj penziji.

– Njegovo je legitimno pravo da se bavi politikom na način koji misli. Ja više nisam opterećen, mislim da će se sve ono što treba da se desi i desiti. Te stvari koje će se desiti povoljne su za građane, to je moja jedina poruka. Uskoro nas očekuju i predsjednički izbori, tako da mislim da je situacija sasvim jasna – rekao je Abazović.

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da premijer Dritan Abazović sebe bez ikakvih problema vidi u ulozi tumača ustavnog prava, ocjenjujući da “o tome, kao i o mnogo čemu, ništa ne zna”.

– Ovaj propali premijer je pobrkao grane vlasti i sa svoje, koju je isjekao nakon svega 113 dana, pokušava da se miješa u ingerencije predsjednika države, te traži da za mandatara bude predložena osoba za koju ni on nije htio da verifikuje svoju podršku – naveo je Nikolić.

Iz kabineta predsjednika Đukanovića saopšteno je da je namjera većine od 30. avgusta 2020. godine da se onemogući rasprava u Skupštini o predlogu odluke za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore juče dobila svoj jasan izraz na njenim radnim tijelima, Odboru za zakonodavstvo i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, “koji su iskazali strah da se u raspravlja o ovom predlogu”. Kako dodaju, onemogućavanje da ovlašćeni predstavnici predsjednika Crne Gore iznesu argumente na skupštinskim odborima je providno politikanstvo.

–Kršeći odredbe sopstvenog poslovnika, predsjednici odbora, uz pomoć većine članova odbora i unaprijed pripremljenog mišljenja službe, koje ne zavrjeđuje komentar, jasno su iskazali strah da se u Skupštini, na sjednici zakazanoj za 30. septembar raspravlja o predlogu odluke predsjednika Crne Gore. Jasan strah od onog što predstoji i neumitno ih čeka na kraju puta – prijevremeni parlamentarni izbori koji će dovesti do stabilnosti društva i izbora Vlade u punom kapacitetu. Odredba člana 67 stav 1 Poslovnika Skupštine eksplicitno propisuje da u radu odbora učestvuju predstavnici predlagača akta i podnosioci amandmana na predlog akta koji se na sjednici razmatra, te da se, u protivnom, razmatranje predloga akta odlaže. Pozivajući se na činjenicu da je predsjednik Crne Gore inokosni organ, te da savjetnici ne mogu da donose odluke u njegovo ime, zaboravili su i nadležnost odbora i poslovnik – navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Momo Koprivica pozvao je predsjednika države da iskaže poštovanje i uvažavanje prema Stručnoj službi Skupštine, na isti način kako su i oni iskazali uvažavanje i poštovanje prema Stručnoj službi koju je Đukanović poslao da ga zastupa na sjednici odbora.

Koprivica je kazao da je kao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu ponudio da Đukanović izabere dan i sat održavanja sjednice, odnosno da se njih 13 prilagode njemu, “zato što i odbor i ja imamo obzira prema inokosnom organu na čijem ste čelu”.

– Đukanović je očigledno izbjegao obavezu, ali demokratiju ne može – istakao je Koprivica.

Više je od mjesec dana od kako je uskraćena podrška manjinskoj vladi Dritana Abazovića, ali je i dalje upitno na koji način će se kriza riješiti. Nakon što Đukanović nije dao mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću, poslanici parlamentarne većine, Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, pokrenuli su proceduru za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore. Međutim, problem je što Ustavni sud trenutno nema kvorum za odlučivanje.

Đukanović je ranije u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

– Skraćenje mandata Skupštini optimalno je rješenje u datoj političkoj situaciji i u najboljem je interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku – smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor