Obrazovanje odraslih šansa da ljudski kapital postane ključni resur

Ministar prosvjete Miomir Vojinović, otvorio je danas manifestaciju „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ koju ove godine organizuju Ministarstvo prosvjete i JU Centar za stručno obrazovanje uz dodatnu podršku EPALE projekta (elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi). Ovaj projekat implementira Ministarstvo u okviru Erasmus plus programa uz finansijsku podršku EU.

„U savremenim obrazovnim politikama, obrazovanje se tretira kao osnov ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, kao što su pravo na rad i zaposlenje, bezbjednost, jednakost, slobodu izražavanja mišljenja i aktivnog učešća u životu zajednice. Kvalitet ljudskih resursa predstavlja sastavni dio nacionalnog bogatstva i značajnu polugu za ekonomski rast i razvoj. Ulaganje u obrazovanje predstavlja vrijednu investiciju jer doprinosi stvaranju demokratskog, inkluzivnog, produktivnog, zdravog i održivog društva“, istakao je ministar prosvjete Vojinović prilikom otvaranja manifestacije.

Naglasio je i da će Ministarstvo prosvjete nastojati da u narednom periodu vodi politiku obrazovanja odraslih koja će biti bazirana na konceptu cjeloživotnog učenja uvažavajući andragoške principe i preporuke, promovišući nacionalne i evropske smjernice, kontinuirano unapređujući obrazovnu ponudu i stavljajući akcenat na kvalitet u obrazovanju, a sve uz nastojanje da stvorimo jedinstven sistem održivog finansiranja.

„Cilj je razvijanje sistema u kojem će obrazovanje odraslih biti naša šansa da ljudski kapital postane naš ključni resurs i podrška za brži izlazak iz društveno – ekonomske krize. Manifestacije poput XXI Dana obrazovanja i učenja odraslih, prvi su naš udruženi korak na putu podsjećanja da je znanje riznica XXI vijeka, te da je moć uspjeha u rukama svih nas ponaosob“, istakao je Vojinović.

Učesnicima se obratila i rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje iz Centra za stručno obrazovanje Ljiljana Garić ističući da je neophodno unaprijediti obrazovnu strukturu našeg stanovništva, prvenstveno kroz promociju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja.

Prema riječima Gordane Bošković, nacionalne koordinatorke EPALE, danas je više nego ikada, Evropskoj uniji potrebna promjena paradigme u pogledu vještina, a da bi se to uspjelo, potrebno je da cjeloživotno učenje postane dio realnosti.

„Novim programom vještina za Evropu dat je put razvoja zemalja koje svoju konkurentnost, socijalni pravednost i otpornost temelje na znanju. Da li će Crna Gora obrazovanje odraslih staviti u agendu svoje obrazovne potike, možda u član Zakona o budžetu ili u priorite održivog razvoja naše države, ostaje da svjedočimo. Morali bi razmišljati u tom pravcu jer preko 80 posto populacije u Crnoj Gori čine odrasli, a intencija EU je da do 2030. godine u cjeloživotno učenje bude uključeno 60 posto odraslih. Takođe, oko 30 posto lica sa niskim kvalifikacijama treba da bude uključeno u cjeloživotno učenje, dok 70 posto odraslih mora posjedovati digitalne vještine“, istakla je Bošković.

Cilj ove manifestacije je promovisanje obrazovanja odraslih i obrazovne ponude u Crnoj Gori, a u periodu od 10. do 29. oktobra biće organizovane brojne aktivnosti kao što su okrugli stolovi, seminari, radionice, dani otvorenih vrata organizatora obrazovanja odraslih i drugo, zaključuju iz Ministarstva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor