Obilježiće Međunarodni dan spomenika

Ministarstvo kulture će sjutra, obilježiti Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”.

Spomenik na Gorici (Foto: Anadolija)

Obilježavanje se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

„Na otvaranju će govoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, nakon čega će izlaganja imati Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Andrija Vuksanović, Vanja Bošković, Nevenka Popović i Dijana Borozan iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore“, saopštili su iz Ministarsva kulture.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se u cijelom svijetu, kako bi se uticalo na jačanje svijesti o raznovrsnosti kulturnog nasljeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo za buduće generacije, te ukazalo na njegove vrijednosti i ranjivost. Već nekoliko godina, ICOMOS predlaže određenu temu koja se na ovaj dan promoviše i koja reprezentuje jednu od višestrukih dimenzija kulturnog nasljeđa, kako bi se skrenula pažnja na njegov značaj u cijelom svijetu, te na njegovu specifičnost i raznolikost.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor