Obilježeno 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša

RTV Cetinje

Izložba plakata i knjiga povodom obilježavanja 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša otvorena je večeras u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“.

Izložbu je otvorio akademik Sreten Perović, koji je govorio o životu i djelu Petra I. Perović je, između ostalog, kazao da svjetlo slave, koje sa pravom pripada Svetom Petru Cetinjskom obasjava i naše vrijeme i predstavlja zalog pred ostatkom svijeta.

Petar I, koga su Crnogorci i za života smatrali svecem svakako nije bio samo duhovnik i državnik. Bio je pjesnik, istoriograf, zakonodavac, etičar, poliglota, a prije svega bio je čovjek koji je dobro poznavao naravi Crnogoraca, njihovu sujetu, agresivnost, sklonost ka nadmetanju pa i otimanju, pa je svoj višestruki, posebno moralni autoritet upotrebljavao u zaštiti ugleda naroda I države na čijem čelu je bio – kazao je Perović.

U sklopu izložbe prikazan je i film o Petru I, autora Gojka Kastratovića i Živka Andrijaševića, rađen u produkciji RTCG.

Autorke izložbe su bibliotekarka savjetnica Milenija Vračar i viša bibliotekarka Zorica Sjekloća, a večerašnji program organizovan je u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor