Obilježen Međunarodni dan spomenika: Zaštitimo kulturnu baštinu

U Ministarstvu kulture danas je obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”.

Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da bogatstvo kulturne baštine stvara potrebu za uključivanjem velikog broja stručnjaka i istraživača.

“Ovo posebno ističem jer smo svjesni činjenice da je neophodno snažno jačati kadrovske kapacitete unutar sistema zaštite i očuvanja kulturne baštine na svim nivoima, zbog čega smo ove godine planirali značajnije aktivnosti u tom segmentu. Kao jedan od prvih koraka, već smo ušutili inicijativu Ministarstvu prosvjete za otvaranje posebnog programa za školovanje budućih konzervatora u srednjim školama”, dodao je on.

Učenicima srednjih škola, studentima i predstavnicima institucija kulture predstavljeni su projekti koje je sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a finansiralo Ministarstvo kulture.

Projekti se odnose na Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, ikonostas Bogorodičine crkve u Cetinjskom manastiru i živopis Blagovještenjske crkve u Jeksi.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor