Obilježen Dan opštine Andrijevica, Ćulafić poručio: Podsticajnim mjerama zaustavljamo iseljavanje

Iz opštinskog budzeta za svako novorođeno dijete isplaćujemo novčanu nadoknadu u iznosu od 200 eura, tu je i odluka o stipendiranju najboljih studenata, a obezbijedili smo nagrade za najbolje osnovce i srednjoškolce i najsiromašnije učenike – naglasio je Ćulafić

Svečanom sjednicom lokalnog parlamenta juče je u Andrijevici obilježen Dan opštine. U pozdravnom govoru predsjednik Skupštine opštine Mladen Đukić podsjetio je da je 17. jula 1941. godine na Crvenim prlima pukla prva ustanička puška u ovom kraju, čime je, kako je kazao, zahvaljujući opštenarodnom ustanku, Andrijevica postala prvo oslobođeno mjesto u porobljenoj Evropi.

image

IZVEDEN I KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM

-D.J.

-Ovaj slavni datum nas obavezuje da ga obilježavamo na dostojanstven i uzvišen način i da, njegujući napredne ideje, nikada ne zaboravimo one koji su, boreći se protiv mračnih ideologija, trasirali put pravde, jednakosti i civilizacijskih vrijednosti – naglasio je Đukić.

O aktivnostima lokalne uprave i njenom budućem radu govorio je predsjednik opštine Željko Ćulafić, rekavši da je nova rukovodeća struktura u Andrijevici, nakon veličanstvenih litija i pobjede na lokalnim izborima, sebi stavila u zadatak da, angažujući što veći broj mladih ljudi, stvara ambijent u kom će svi imati šanse da žive srećnije i bolje.

-D.J.

-Shvatili smo da smo kroz podsticajne mjere i realizaciju značajnih projekata možemo da zaustavimo iseljavanje lokalnog stanovništa, koje godinama predstavlja najveći provlem sa kojim se suočavamo. Tako smo, svjesni saznanja da u našim školama ima sve manje đaka, u cilju podizanja nataliteta, odlučili da svim osnovcima obezbijedimo besplatne udzbenike. U tom pravcu donijeli smo odluku na osnovu koje je ustanovljeno da se iz opštinskog budzeta za svako novorođeno dijete isplaćuje novčana nadoknada u iznosu od 200 eura. Ponovo smo, nakon dugogodišnje pauze, u funkciju stavili odluku o stipendiranju najboljih studenata. Kroz prigodne poklone pokazali smo brigu i o djeci predškolskog uzrasta, dok smo za najbolje osnovce i srednjoškolce i najsiromašnije učenike obezbijedili određene nagrade – naglasio je Ćulafić.

Pažnja usmjerana ka oživljavanju privrede

Predsjednik opštine je kazao da je lokalna uprava posebnu pažnju usmjerila ka oživljavanju privrede.

-Imali smo intenzivne razgovore sa mnoštvom domaćih investitora, kao i onih iz Kine, Slovačke, Poljske, Turske i dugih zemalja. Poslije svega, u intenzivnim smo razgovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore kako bi se četiri lokaliteta u našoj opštini uvrstila u program eksploatacije ukrasnog građevinskog kamena. Od ovog projekta očekujemo naročite ekonomske benefite za našu opštinu. Takođe, nadamo se da će se kupovinom bivših pogona Soko Štarka od stane kompanije „Desetka“ stvoriti mogućnosti za aktiviranje djelatnosti koje će inicirati potrebu da se u tamošnjim objektima uposli značajan broj ljudi sa ovog područja – istakao je Željko Ćulafić.

Kazao je da su značajna sredstva uložena u razvoj kulture i sporta, te da je u cilju unapređivanja životnih uslova na seoskom području, planirano da se iz opštinske kase izdvoji preko 200.000 eura za modernizaciju putne mreže. Poručio je da će se značajna sredstva usmjeriti i za izgradnju vodovoda i unapređivanje sveukupne komunalne infrastrukture.

-Po prvi put uveli smo podsticajne mjere u oblasti poljoprivrede. Posebnu pažnju posvetili smo razvoju turizma. U pravcu jačanja zdravstvene zaštite naših građana inicirali smo izgradnju stambene zgrada za potrebe zdravstvenih radnika. Poslije brojnih poteškoća pustili smo u rad mini hidroelektranu Krkori na gradskom vodovodu, koja će na godišnjem nivou donositi značajna sredstva našoj Opštini – naveo je Ćulafić.

Na početku svečane sjednice napomenuto je da su povodom Dana opštine, između ostalih, telegrame čestitki uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor