Search
Close this search box.

“O namjeri EPCG da preuzme Željezaru konačnu riječ mora dati EK”

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 – konkurencija.

Kako je kazao gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Ministarstvo finansija i Vlada su u ovom procesu riješili da se kockaju.

“Ministarstvo se nama nije obratilo, pa će Agencija u postupku naknadne kontrole utvrditi činjenice, već su pokrenute predispitne radnje i vidjećemo je li primijenjen princip tržišnog ulaganja i da li ovakva intervencije podliježe Zakonu o kontroli državne pomoći”, kazao je Damjanović.

Kada je Željezara u pitanju, Damjanović objašnjava da je najbolje rješenje za državu da nakon izlaska privatnog partnera nađe novog koji bi preuzeo upravljanje fabrikom, bez ikakvih olakšica od strane države. U tom slučaju to bi bio ugovorni odnos dva pravna lica i Agencija tu ne bi imala nadležnost.

Ako bi se išlo na namjeru o kojoj se govori u medijima ovih dana da EPCG koja je državno preduzeće preuzme Željezaru, onda taj postupak ide u redovnu proceduru kod Agencije.

Napominje i da za sve intervencije države u sektor ulaganja u industriju čelika, po pravilima koja smo preuzeli u procesu pristupanja EU, konačnu riječ mora dati Evropska komisije.

“Tako da u postupku da EPCG preuzme Željezaru, bićemo u obavezi da dobijemo mišljenje Evropske Komisije”, kaže Damjanović.

Kako je istakao, Poglavlje 8 – konkurencija, je najzahtjevnije u ukupnom procesu.

“Jedan ovakav faul kada je u pitanju državna pomoć imali smo i sa Montenegro airlinesom i plašim se da bi još jedan ovakav faul bio kap koja bi prelila čašu i evropski put Crne Gore izgledao bi krajnje neizvjesno”, smatra Damjanović.

Dodaje da odluka EPCG preuzme Željezaru i uloži 15 miliona i vjerovatno i više da bi se uložilo u modernizaciju nekih pogona, uz postojenje već kreditnih aranžmana, ukoliko bi se pokazala kao loš potez, mogla bi da ugrozi finansijsku stabilnost kompanije i samim tim aktivira državne garancije koje su 100 postotne.

“Vrlo su kompleksna pitanja i treba im se pristupiti ozbiljno, posebno što se radi o preduzećima od vitalnog značaja za crnogorsku ekonomiju i treba donositi odluke na bazi činjenica, a ne političkih vizija i poena”, kazao je Damjanović.

Kaže da razumije ugao gledanja zaposlenih u Željezari, ali Agencija je jedna od institucija koja učestvuje u ovom procesu i bitno je da i ona, kao i svi koji su uključeni, radi zakonito.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor