NVO,,Euromost“ organizovala tribinu u MZ Zaton, na temu odlaganja otpada na ruralnom području

NVO,,Euromost“ je kroz projekat,,Naš otpad naša odgovornost“ koji je odobren od strane opštinske komisije za raspodjelu sredstava NVO, realizovala drugu aktivnost održavanja tribine u mjesnoj zajednici Zaton, na temu odlaganja otpada na ruralnom području.

   Na ovoj tribini su govorili, Sekretar sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović, predstavnik JKP Lim Senad Pačariz, programski menadžer u NVO,,Euromost“ Almedina Zeković i predsjednik MZ Zaton Marko Dangubić. Kroz tribinu su gradjani uzeli učešće  u diskusiji , koja je pokazala da su gradjani spremni da zajedno djeluju sa Opštinom Bijelo Polje, JKP Lim i NVO, u cilju unapredjenja životne sredine.

Sekretar sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović je kazao,  da ovaj projekat koji sprovodi i realizuje NVO,,Euromost“, pogadja u centar i upravo je ono što je suština, da se približi ljudima gdje je problem u odlaganju otpada i šta se dalje planira. On je dodao, da što se tiče mjesnih zajednica, Opština Bijelo Polje će imati saradnju sa mjesnim zajednicama, takodje, je naveo da je ovih dana formirana jedna radna grupa, kojoj su se priključili i ljudi iz Ministarstva, koji su podržali plan upravljanja otpadom, gdje je Bijelo Polje prepoznato kao regionalni centar  za izgradnju infrastrukture većeg tipa, gdje bi se izgradili reciklažni centri i moguće jedna regionalna deponija, koja bi bila uradjena po svim Evropskim standardima.  ,,U koliko izgradimo ove pretpostavke infrastrukturne, kao što je reciklažni centar, kao što su deponije, pristupni putevi, nabavke tehničke opreme, mi ćemo onda moći lakše da krenemo u sprovodjenje strateškog plana odlaganja otpada“, kazao je Ćorović.

  Senad Pačariz rukovidioc u JKP Lim je govorio, na koji način će ovo preduzeće ubuduće preuzimati otpad iz ove mjesne zajednice, na koji  način će se uključivati i gradjani koji su iz ove mjesne zajednice, a žive na mjestima koja su udaljena od magistrale.

Almedina Zeković programski menadžer u NVO,,Euromost“ je kazala, da je  projekat “Naš otpad Naša odgovornost” povezan je sa opštinskim planskim dokumentima kroz usvojeni lokalni  Plan za upravljanje komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom 2016–2020, gdje je registrovano 106 divljih deponija, među kojima se nalaze i divlje deponije sa planom sanacije koji će biti realizovan usvajanjem ovog projekta. Planom je, osim unapređivanja upravljanja otpadom, definisano i uključivanje javnosti u proces, podizanje svijesti civilnog sektora o problemu neadekvatnog upravljanja otpadom i iniciranje ekoloških akcija i edukovanje stanovništva o alternativnim rješenjima ovog problema. Upravo se projektom “Naš otpad-Naša odgovornost“, uključuju i edukuju sve društvene grupe, dok se realizaciji opštinskih planskih dokumenata permanentno doprinosi očiglednom održivošću projekta.

 Predsjednik mjesne zajednice Zaton Marko Dangubić  je kazao, da je to prva mjesna zajednica koja je napravila spisak gradjana gdje ih je bilo 87, koji su bili voljni da kompezuju rad komunalnog preduzeća. On se zahvalio komunalnom preduzeču Lim, koje je ne tako dobro opremljeno  u stanju da opslužuje treću opštinu u Crnoj Gori. On je kazao, da ova mjesna zajednica osim kanjona Krnjača ima uredjenu sredinu, da se sada više nemogu vidjeti kese i otpadni materijal i da JKP Lim uredno dva puta sjedmično kupi otpad. On  smatra da su gradjani konačno shvatili da se mora čuvati životna sredina. Na kraju se zahvalio i NVO,,Euromost“ koja je kako navodi, svojom aktivnošću jedna od najvažnijih pokretača kada je u pitanju zaštita životne sredine i oko Lima i oko raznih životnih tema, posebno života na sjeveru i u ime gradjana i u svoje ime se zahvalio NVO,,Euromost“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor