NVO “Voz neprebola-Bioče“: Zašto ste ćutali čitavo ovo vrijeme

NVO je izdala saopštenje povodom najave štrajka sindikata mašinovođa željeznice zbog okrivljenog kolege

NVO “Voz neprebola-Bioče 2006” izdao saopštenje, povodom najave štrajka sindikata mašinovođa željeznice zbog okrivljenog kolege, a kako su naveli mašinovođe i članovi željeznice Crne Gore, NVO „ ,,Voz neprebola Bioče 2006“  povodom  najave, štrajka i obustave saobraćaja postavlja  nekoliko važnih pitanja „na koja znate odgovore i na koja nijeste odgovorili niti reagovali više od 15 godina tačnije od željezničke nesreće na Bioču 2006 godine kada je poginulo „ubijeno“  47 a povrijeđeno preko 200 putnika takozvanog  „VOZA SMRTI“ „.

– I tada i danas su u pitanju vaše kolege. Evo prilike da kroz ovaj slučaj pokažete, solidarnost, odgovornost, savjest i poštovanje Zakona o bezbijednosti u saobraćaju i na željeznici- kaže se na početku saopštenja, koje je potpisao predsjednik. Zašto tada kao danas nijeste stali u zaštitu svoga kolege mašinovođe  Slobodana Drobnjaka  jedinog  osuđenog za ono što se desilo na Bioču. Drobnjak je kao i svi vi odlično znao a to je i izjavio, da mnogi drugi trebaju da odgovaraju za Bioče. Tada se nisu postovala:pravila službe, Zakon o bezbjednosti saobraćaja na željeznici,. Poštovalo se samo jedno pravilo ćutanja. Zato Vas kao i Drobnjaka po ko zna koji put pitamo-ko su mnogi drugi koji trebaju da odgovaraju za ubistvo na Bioči 2006. godine Goran-Rika Vojinović.

Kako je navoe, „jesu li to vaše kolege koji rade u depou i koji na prugama šalju neispravne vozove? Jesu li to vaše kolege koje su kao onog dana na željezničkoj  stanici u Podgorici odustali od upravljanja neispravnog voza kojim je nastavio da upravlja Drobnjak iako je znao da je neispravan? Jesu li to pregledači kola koji su na relacije od Bara do Bijelog Polja i opet do Bioča otpratili neispravni voz smrti na poslednje putovanje iz svih stanica a putne liste su im poslužile za potpaljivanje peći? Jesu li to pružni radnici koji nisu opravljali oštećene šine a posebnu one u tunelu na Bioču gđe je voz smrti iskočio baš zbog prekomjerenog oštećenja? Jesu li to otpravnici vozova u svim stanicama koji su neispravan voz otpravili u smrt? Jesu li to rukovodioci koji su zatvarali oči na sve te propuste ušuškani u svoje stanove sa ogromnom apanažom ili ogromnim otpremninama koji su naređivali da neispravni vozovi saobraćaju po prugama a konkretno jedan od njih je u stanici Lutovo naredio Drobnjaku da nastavi vožnju iako je mašinovađa u Lutovu najavio kraj vožnje? Jesu li to vaše kolege koje su magnetni disk sa snimljenim razgovorima dan nakon nesreće predali bez sudskog naloga neovlašćeno, sa kojeg su izbrisani razgovori vezani za voz smrti-pitaju u saopštenju“.

-Jesu li to vaše kolege koje su fingirali dokaze kočione papučice  na rekonstrukciji događaja i potkupljeni vještaci? Jesu li to neovlašćena lica koja sjede u upravljačnici voza? Jesu li to sve one vaše kolege i rukovodioci koje su ignorisale razna upozorenje i sugestije, pravila službe koja su vezana za taj tip voza kao što je bio voz smrti? Jesu li to službena lica iz uprave koja godinama ne odgovaraju na dopis NVO o pristupu javnim informacijama o ličnim podacima i profesionalnim informacijama mašinovođe Drobnjaka? Na kraju, jeste li znali da je Drobnjak kriv, jeste li  štitili sve okrivljene, jeste li se strahom i ćutanjem  krili od istine ili ste samo štitili svoje interese??? Tada nijesu bile važne  odredbe Zakona o bezbjednosti na željeznici, organizzacija, efikasnost i odgovornost željezničkog prevoza, spone i odgovornosti između Vlade i Ministarstva saobraćaja sa željeznicom, tada i svih 15 godina za vas sve navedene nije važno ko su još mnogi drugi koji trebaju i moraju da odgovaraju za ubistvo 47 i povrede preko 200 putnika Biočkog voza smrti. Ćutali ste 15 godina, zašto se sada oglašavate, koga i zašto štitite, možda je vrijeme da se probudi vaša savjest, odgovornost  i  da krivci operu krvlju uprljan obraz. Možda i tužilaštvo Crne Gore posle vas nađe „interes“ da istina o Bioču ugleda svjetlost dana. Možda  će Ministarstvo saobraćaja i kapitalnih investicija ispita ulogu bivšeg  Ministarstva i samog resornog ministra kakvu su odgovornost i ulogu imali u onom što se desilo na Bioču 2006 godine kao i odgovornost bivše Vlade Crne- naveo je on.

 

 

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor