NVO sa sjevera CG: Nećemo 5G mrežu bez ispitivanja uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu

Predsjednik NVO Bjelopoljski demoktratski centar Zdravko Janjušević tvrdi da je kompanija Telekom, puštajući probnu 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama, postupila nezakonito, bahato i arogantno, ne razmišljajući o zdravlju ljudi

Grupa nevladinih organizacija (NVO) sa sjevera Crne Gore usprotivila se danas postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je puštena prije par dana period od 30 dana.

Tvrde da je u pitanju nezakonito ponašanje Crnogorskog Telekoma, koji je postavio probnu stanicu bez bilo kakve javne tribine, bez predstavljanja elaborata procjeni uticaja je životnu sredinu i zdravlje građana.

Predsjednik NVO Bjelopoljski demoktratski centar Zdravko Janjušević tvrdi da je kompanija Telekom, puštajući prije par dana probnu 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama, postupila nezakonito, bahato i arogantno, ne razmišljajući o zdravlju ljudi.

Građani su, objašnjava Janjušević, tom prilikom bili u potpunosti izopšteni iz cjelokupne procedure.

Janjušević je rekao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost izdala odobrenje za testiranje, ali da nije bilo javne rasprave.

Civilni sektor se pita da li su sprovedena mjerenja zračenja i koliki je uticaj elekromagnetnog zračenja na građane.

Zamjeraju i što elaborat koji je uradio Elektrotehnički fakultet nije javno prezentovan.

„Elaborat je rađen daleko od očiju javnosti, građani Crne Gore a konkretno građani Bijelog Polja i Berana nisu upoznati sa pomenutim elaboratom, da li on nosi određenu štetu i rizike za građane ovih opština“, istakao je Janjušević na konferenciji za medije.

Civilni sektor brine i to što je postavljanje 5G mreže zabranjeno u Sloveniji, dok su u Srbiji održani brojnih protesti građana.

Zabrinjava, kako navode, i mjesto instalacije na objektu Pošte i to bez znanja opštinskih organa.

„Da se postavljanje 5G mreže desilo se u samom centru grada Bijelog Polja, tako da itekako izaziva štetnost za građane, jer je u ravni stambenih zgrada, što dodatno otežava uslove živote“, napominje Janjušević.

Izršni direktor Mreže NVO sjevera Milorad Mitrović jer istakao da je uvođenje probne 5G mreze urađeno mimo svih kriterijuma, javnih rasprava, pristanka i znanja građana, čak i bez znanja opštinskih organa na čijoj se teritoriji postavljaju predajnici.

„Svakoga dana smo u prilici da pročitamo ili slušamo o štetnosti izloženosti zračenju sa baznih stanica mobilne telefonije. Moram naglasiti da je očigledno da se mobilni operateri u Crnoj Gori vrlo komotno ponašaju u odnosu na građane, svoje korisnike, pa tako recimo, vrlo slobodno, svako malo podižu cijene svojih usluga i uslova korišćenja tih usluga. Pored toga antene i mobilne stanice niču po Crnoj Gori kao pečurke poslije kiše, ne samo na brdima nego sve više na stambenim objkektima, pa imamo slučajeve da se antene montiraju i na školama, što je po nama nedopustivo“, rekao je Mitrović.

On se pozvao na rezultate istraživanja italijanskog Instituta „Ramacini“ koji je objavio rezultate opsežne studije koju su radili i koja je pokazala i dokazala da su životinje koje su dugo bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilnu telefoniju oboljele od švanoma (vrsta raka).

„Studijom je obuhvćeno 2.448 laboratorijskih miševa od prenatalne dobi do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Environmental Research u martu prošle godine. Naši nalazi kancerogenih tumora kod miševa koji su izloženi okolinim nivoima radiofrekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobinih telefona“, kazao je Mitrović i poručio da autorka studije direktorka istraživanja Fiorela Belpođi tada izjavila da ove dvije studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovo klasifikuje svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radiofrekvencijskog zračenja na ljude.

Drugim riječima, osoba može legalno biti izložena ovom nivou zračenja.

Bolesti su se, dodao je Mitrović, razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim nivoima, citirajući riječi kreatora američke studije o zračenju mobilnih telefona Ronalda Melnicka: „Vlade treba da ojačaju propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih netoplotnih izloženosti zračenju.“

„Ova Studija je jedna od mnogih koje su rađene i koje su važne jer utvrđuju, koliko niski nivoi radiofrekvencijskog zračenja mogu da uzrokuju štetne posljedice na zdravlje“, kazao je Mitrović, podsjećajući da su dva italijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već prepoznala radiofrekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, što se ističe u saopštenjima Instituta „Ramacini“.

“Institut ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smiju biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebalo da bude vraćanje komunikacija koje se odvijaju posredstvom žice kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama“, navodi Mitrović.

Iz civilnog sektora pozivaju nadležne da se što prije uključe u rješavanje ovog problema.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor