Novović: Nijesmo plagirali Hrvate

Načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantuje optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata.

Nijesu, kategoričan je on, htjeli da prisvoje nešto ,,što je tuđe“.

Novović je za Pobjedu da u programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog ,,tehničkog propusta“.

Na sajtu je objavljen, prema njegovim riječima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena.

„Nije tehnički sređen i treba da se lektoriše. Zbog brzine implementacije novih predmetnih programa koji su nedavno usvojeni i zbog godišnjih odmora nijesmo stigli da to sve sredimo, pa je ispušten taj detalj. Nije navedeno da je od literature kao izvor korišćen prijedlog hrvatskog kurikuluma za tu oblast, za fizičko“, rekao je Novović, dodajući da mogu zbog toga da se izvine kolegama iz Hrvatske.

Na sajtu će, kako je pojasnio, postaviti konačnu verziju programa nakon što se objavi u Službenom listu.

„Kada će to tačno biti, ne znam precizno“, kazao je Novović.

Vijest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata juče je obišla region, ali su iz Zavoda za školstvo demantovali tu informaciju, tvrdeći da nijesu plagirali dokument, već, kažu, samo zbog ,,tehničkog propusta“ nijesu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor