Search
Close this search box.

Novinari u raljama ekonomske i fizičke nesigurnosti

Novinarska plata se kreće od 450 do 830 eura, a statistika pokazuje da se u posljednjih 17 godina godišnje dešavalo u prosjeku osam napada na novinare i medije, od kojih je veliki broj nerasvijetljenCrnogorski novinari dočekali su i ispratili još jedan svoj praznik, 23. januar, u prilično nezavidnoj situaciji. To ne kažu novinari, jer oni rijetko kada govore o svom položaju, već izvještaji međunarodnih i domaćih organizacija. Prema podacima sa sajta Montenegro.paylab, novinarska plata se kreće od 450 do 830 eura, pri čemu 10 odsto njih zarađuje manje ili više od tog iznosa. Do blagog rasta zarada došlo je nakon programa “Evropa sad”, ali te zarade, prema podacima Sindikata medija, i nijesu za pohvalu jer, prema istraživanju iz 2021. godine, 79 odsto novinara radi prekovremeno, a 69 odsto nikada nije plaćeno za taj rad. Čak 86 odsto novinara u Crnoj Gori je Sindikatu medija kazalo da se osjećaju materijalno ugroženi, te stoga ne čudi što sve veći broj njih odlazi iz te profesije, na šta je sidnikat u više navrata ukazao.

Na drugoj strani, osim materijalne nesigurnosti, tu je i fizička jer se Crna Gora i dalje nalaz na trećem mjestu u regionu kada je u pitanju Indeks bezbjednosti novinara sa ocjenom 3,40, nakon Sjeverne Makedonije (3,95) i Hrvatske (3,73). Međutim, u odnosu na prethodnu godinu, ocjena za Crnu Goru je znatno niža sa 3,59 na 3,40, prvenstveno zbog rekordnog broja napada na novinare. Novinari su u Crnoj Gori postali meta fizičkih i verbalnih napada, a najteži zločin nad novinarom ikada počinjen u Crnoj Gori, ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića još uvijek nije rasvijetljeno iako je to do sada obećavano u više navrata. Koliko se istrajno “radi” na rješavanju tog zločina pokazuje i posljednji podatak Komisije koja se bavi kontrolom istraga napada na novinare, koja je ustanovila ogroman broj propusta prilikom istrage ubistva Jovanovića, a da za to još niko nije odgovarao.

Uslovi ponižavajući u odnosu na ozbiljnost posla

Crnogorski novinari i medijski radnici Dan novinara, 23. januar, dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu, smatraju u Sindikatu medija Crne Gore (SMCG). Iz sindikata su ocijenili da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, i da na to ukazuju već duže vrijeme. U toj organizaciji ističu da su, bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni suočeni sa istim problemima.

– Imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su, a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima, a neki su izloženi cenzuri i autocenzuri – ističe se u saopštenju sindikata.

Prema njihovim riječima, SMCG i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti pripremili su prošle godine predlog novog granskog kolektivnog ugovora i predali ga poslodavcima. Navodi se da je održano nekoliko inicijalnih sastanaka, ali da konkretni pregovori još nijesu počeli.

Iako je Crna Gora mala zemlja sa svega oko 630.000 stanovnika, građani na raspolaganju imaju preko 200 medija, odnosno televizija, radija, novina i portala. Prema posljednjim podacima Agencije za elektronske medije (AEM), broj elektronskih medija je 75, od čega 22 televizije i 53 radija, dok je broj registrovanih elektronskih publikacija, odnosno informativnih portala 70.

Prema podacima iz istraživanja “Socio-ekonomski položaj medijskih radnika u Crnoj Gori”, koje je u decembru 2021. godine objavio Sindikat medija Crne Gore, u crnogorskim medijima radi oko 1.800 ljudi. Podaci sindikata pokazuju da novinarstvo nije dobro plaćena profesija. Naime, svaki četvrti novinar u Crnoj Gori prima između 500 i 600 eura neto, i može se pohvaliti zaradom koja je u nivou prosječne u državi. Čak 23 odsto novinara ima zaradu između 400 i 500 eura, a svega nešto više od 12 odsto anketiranih kazalo je da je njihova zarada između 600 i 700 eura. Oko 15 odsto novinara u Crnoj Gori ima zaradu koja je manja od 400 eura. Preko 700 eura zarađuje nešto više od 18 odsto anketiranih.

Dan za opomenu, a ne za slavlje

Novinari bi morali da predstavljaju glasnike slobodnog i demokratskog društva koje počiva na građanskim vrijednostima. Međutim, novinari u Crnoj Gori funkcionišu u društvu koje karakterišu izražena politička i medijska polarizacija i rastući govor mržnje, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević smatra da novinari u Crnoj Gori svoj dan dočekuju uz niz problema, počev od fizičkih i verbalnih napada kojih je prošle godine bilo 19, ali i činjenicu da nijedan od najvećih slučajeva napada do sada nije u cjelosti rasvijetljen. On je kazao da profesionalno izvještavanje mora biti polazište i odredište svakog novinara, a sve u javnom interesu i na korist svim građanima, jer upravo to razlikuje novinare od propagandista, a profesionalce od medijskih agitatora.Nkočević je istakao da je, ukoliko se na sve to dodaju prilično loši finansijski uslovi u kojima funkcionišu mediji, onda Dan novinara Crne Gore više razlog za opomenu nadležnim institucijama.

Statistika pokazuje da se u posljednjih 17 godina godišnje dešavalo u prosjeku osam napada na novinare i medije, od kojih je veliki broj nerasvijetljen, a čak i kada se dese ozbiljni napadi na novinare i nađe se počinilac, gotovo ni u jednom slučaju nije nađen naručilac. Za malo crngorsko društvo broj napada na novinare i medije je ogroman, te ukazuje da slobodna štampa u Crnoj Gori i nije toliko slobodna.

IZVOR:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor