Noć knjige se po peti put obilježava u Crnoj Gori

Manifestacija Noć knjige u Crnoj Gori će biti obilježena po peti put, u ponedjeljak 23. aprila. Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja okuplja zainteresovane učesnike, promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku. Partner Kulture plus u petoj Noći knjige je Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO.

Pokrovitelji su Opština Tivat – Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti na čelu sa sekretarkom Dubravkom Ničkević i devet učesnika i Opština Herceg Novi – Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, na čelu sa sekretarkom Anom Zambelić Pištalo, uključeni su Gradska biblioteka, Muzej i galerija Herceg Novi i još 10-tak institucija.

Oko 100 institucija, udruženja, radio stanica i organizacija obilježava Noć knjige u Crnoj Gori – duplo više nego u 2017 godini. Od vrtića, škola, muzeja, klubova, biblioteka, kulturnih centara, festivala, na raznim lokacijama: galerije, trgovi, parkovi, jezera, knjižare, biblioteke, škole, vrtići, muzeji, ceste…

“Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom”, istakla je koordinatorka manifestacije Marta Mihičić.

“Ove godine podstaknuli smo inicijativu Poezija u eteru pa se 12 radio stanica širom Crne Gore priključilo čitanju poezije 23. aprila na Svjetski dan knjige i autorskih prava. Takođe imamo akciju Pivo uz knjigu – zašto da ne? Ovaj događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine. Datum obilježavanja je 23. aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla, Vilijam Vordsvort i neku drugi pisci. Važno je pomenuti da smo dio jedne veće organizacije umrežene s regionom i šire preko razmjene ideja, saradnje i praćenja realizovanja manifestacije. Zajednički koordinišemo aktivnosti, imamo isti vizuelni identitet i program (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora)”, navodi Mihičić.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor