Njemačka donirala maske vrijedne preko 600 hiljada eura

Savezna Republika Njemačka donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu 1.300.000 medicinskih zaštitnih maski, saopšten je iz Ministarstva zdravlja.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, donaciju vrijednu preko 600.000 eura ministarski zdravlja, dr Jeleni Borovinić Bojović uručio je ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Veber.

Izrazivši zahvalnost njemačkom ambasadoru za vrijednu donaciju, ministarka Borovinić Bojović je, kako navode u saopštenju, istakla značaj solidarnosti i prijateljskog odnosa koje Savezna Republika Njemačka u kontitnuitetu pruža našoj zemlji.

„U ovim teškim vremenima koja su iza nas, a svakako je bilo potrebno mnogo snage i energije kako bismo izašli na kraj i savladali trenutnu epidemiološku situaciju i pandemiju globalno. U svemu tome veliku pomoć i solidarnost još jednom nam je pokazala država Njemačka, pruživši ruku u najtežim trenucima za našu zemlju. Kao i mnogo puta do sada, različitim vidovima pomoći, ovoga puta jedna velika i važna donacija za zdravstveni sistem Crne Gore, obavezne lične zdravstvene opreme, dakle maski u vrijednosti od 600 hiljada eura, dakle million i trista hiljada maski koje će biti ravnomjerno raspoređene na teritoriji cijele države svim zdravstvenim radnicima, kojima zapravo ove maske predstavljaju jedan neodvojivi dio uniforme nažalost, u ovom teškom trenutku“, kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Ambasador Veber je naglasio prijateljsku privrženost njemačkog naroda našoj zemlji i poželio sve najbolje zdravstvenim radnicima u prevazilaženju kovid-19 krize.

„Kovid kriza je potrajala mnogo duže nego što smo svi na početku mislili, zato je važno da naša solidarnost traje i nije iscrpljena nakon tek nekoliko mjeseci već i da dalje kao Njemačka, kao Evropska unija stojimo uz Crnu Goru. Mi znamo da je vakcinacija započela da se puno ljudi vakciniše, ali još nismo sve savladali tako da će zaštitne maske biti važne kako u bolnicama tako i u svakodnevnoj upotrebi kako bismo do kraja mogli savladati ovaj virus. I ova današnja donacija takođe je znak za Crnu Goru, kao zemlju kandidata za članstvo u EU da pored nje jeste snažan partner, jesu zemlje članice EU, koje imaju snage da istraju u svojoj podršci Crnoj Gori i da je ne ostave na cjedilu u teškim trenucima. U tom smislu današnja donacija je konkretan doprinos u prevazilaženju krize u Crnoj Gori, ali i simbol solidarnosti Njemačke i zemalja EU“, istakao je ambasador Veber.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor