Nikšićka kulturna scena u martu sa 26 programa

U okviru ”Nikšićke kulturne scene 2018” tokom marta biće realizovano 26 programa gradskih ustanova kulture, nevladinih organizacija, kao i ambasade SAD, Francuske, Grčke i Austrije.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić, najavio je da će ta ustanova realizovati sadržaje iz pozorišnog, filmskog i muzičkog programa, počev od 2.marta kada će na matičnoj sceni ugostiti predstavu ”Hor bečkih dječaka”, po tekstu Miroljuba Nedovića, a u adaptaciji i režiji Irfana Mensura.

Prema riječima Bulajića, naredne večeri ta nikšićka teatarska kuća i njena ”Inspekcija” biće gost Crnogorskog narodnog pozorišta, što je još jedna potvrda najboljeg modela saradnje ostvarenog i kroz razmjenu predstava.

”U okviru pozorišne produkcije publika će pogledati i predstavu „Anika i njena vremena“, Srpskog narodnog pozorišta i Beo Arta, a, ugostićemo i predstavu za najmlađe “Ko se boji zloće još” beogradskog MY ART”, saopštio je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Tim predstavama, kako je rekao Bulajić, obilježiće Svjetske dane pozorišta, lutkarstva i teatra za djecu i mlade.

U okviru muzičkog programa i saradnje sa ambasadama SAD i Francuske na sceni Nikšićkog pozorišta 19.marta biće upriličen koncert brejk dens grupe

”Fly dance company”, a dan kasnije džez koncert koji će označiti početak ”Dana frankofonije“, koje organizuju Francuski institut Crne Gore, profesori francuskog jezika iz Nikšića.

Govoreći o filmskom programu, Bulajić je najavio projekciju dva francuska filma, dok će u znak sjećanja na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca biti prikazano jedno od prvih i poslednjih filmskih ostvarenja „Ubistvo s predumišljajem“ i „Ustav Republike Hrvatske“.

”Nikšićko pozorište, kao suorganizator sa Arhivskim odsjekom iz Nikšića organizovaće i promociju zbornika Crnogorska vojna muzika, čiji su priređivači Luka Milunović i Stevan Radunović“, rekao je Bulajić.

Koordinator programa, Kristina Radović, predočila je da će početak martovskog repertoara označiti večeras u Tehnopolisu promocija njige „Vukotići“,autora Batrića S. Vukotića.

Radović je najavila i promocije knjiga „Voz“ Mirka Rakočevića, „Priručnik samoće II“ Rodoljuba Ćorića, „Generali knjaževine i kraljevine Crne Gore“ Srđe Martinovića, „Unutrašnja strana vremena“ Marijane Terić i „Ključanje“ i druge priče o divljim ženama, Aleksandre Nikčević Batrićević.

Prema njenim riječima, u martu će biti organizovane i izložbe „Kaliope Austrija – žene u društvu, kulturi i nauci“, predavanje „Helada, neispričane priče“, povodom nacionalnog praznika Grčke, izložba vezenih jastuka ”slatko spavaj”.

”Književni klub Poenta poetika i tokom marta nastaviće da kroz druženja šire pjesničku riječ, a osam pjesnikinja darivaće stihove za 8.mart Dan žena, dok će sedmicu kasnije biti upriličeno poetsko muzičko veče „Tiha je misao o tebi“, najavila je Radović.

Na martovskom repertoaru, ubilježena je i promocija novog albuma grupe „Autogeni trening“, kao i koncert klavirskog dua, profesorica, Jelene Vukićević Vukmirović i Ivane Pešić.

U martu će biti upriličen i omaž predsjedniku SUBNOR i antifašista Crne Gore, Andriji Nikoliću, koji organizuje Udruženje boraca i antifašista Nikšića.

Nikšićka kulturna scena 2018 je novi programski koncept i nastavak Programa podrške razvoju kulture, u okviru koga je tokom trogodišnjeg trajanja realizovano više od 1,1 hiljadu sadržaja uz podršku Ministarstva kulture.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor