Nikšić: Promovisana monografija “Generali Knjaževine i Kraljevine Crne Gore”

“Ovo je suštinska vojna istorija Crne Gore”, istakao je dr Boban Batrićević tokom promocije

 
FOTO: SVETLANA MANDIĆ

U Nikšiću je promovisana monografija “Generali Knjaževine i Kraljevine Crne Gore”, autora mr Srđe Martinovića. Knjiga predstavlja studiju o vojnoj eliti crnogorske vojske od prvog uvođenja generalskog čina 1881. do 1921. godine, kada je proizveden posljednji general crnogorske vojske. U knjizi se nalaze detaljne vojne biografije 55 generala vojske, od čega i tri počasna generala stranih armija.

Prema riječima dr Bobana Batrićevića, značaj monografije, koja prema njegovim riječima predstavlja naučno-istraživački rad sa odlikama popularne literature, je tim veći ako se zna da vojna istoriografija nije objavila knjigu o bogatoj istoriji vojske Crne Gore.

“Ovo je suštinska vojna istorija Crne Gore”, istakao je Batrićević.

Dr Slavko Burzanović je istakao da je veliki problem što u crnogorskoj istoriografiji dominira politička istoriografija, pa često imamo “elite koje smatraju da istorija i svijet počinju sa njima”.

“Oni na neki način afirmišu i otvaraju najveći prostor onima koji su spremni da slijede takvu ideju koja ima vrlo malo zajedničkog sa naukom”, kazao je Burzanović, dodajući da se već prepoznaje Martinovićeva karijera istoričara u usponu.

Prema riječima prof. Radovana Damjanovića, monografija ne govori samo o vojnoj eliti, već i o razvoju vojske Crne Gore i njenom izrastanju iz plemenske u moderno organizovanu cjelinu. On je kazao da samo autor zna koliko je truda trebalo uložiti da se jedna ovakva studija ukoriči. Martinović je objavio i svojevrsni nastavak monografije – knjigu u kojoj je sabrao imena i biografije generala Crne Gore od 1918. do 1941.godine, a u planu je i biografija generala Crne Gore u JNA i nezavisnoj Crnoj Gori. Medijator večeri, koju su organizovali Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića i JU Narodna biblioteka „Njegoš“, a u okviru martovskog repertoara “Nikšićke kulturne scene 2018”, bila je Vesna Kovač.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor