Nikolić: Optužbe Demokrata i GP URA netačne i politički nekulturne

Ocjene Demokrata i Ure da je prijedlog DPS-a za formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom i drugim temama zapravo “falsifikat” njihovog Plana izbornih reformi, netačne su, grube i politički nekulturne, rekao je za Pobjedu Miloš Nikolić, poslanik DPS -a, poručujući da bi jedini odgovoran potez Demokrata i Ure bio da prihvate dijalog i učestvuju u radnoj grupi.

Nikolić, kao član radne grupe koja je tokom prošle godine usklađivala izborno zakonodavstvo sa preporukama OEBS-ODIHR-a, kaže da očekuje da bi buduća radna grupa ovoga puta dovela posao do kraja.

“Apsolutno to očekujem. Ono po čemu će se ova radna grupa razlikovati od prethodne je prisustvo kolega iz opozicije, nadam se u punom sastavu, što će usvojenim i usaglašenim rješenjima dati puni legitimitet, a samim tim i izbornim rezultatima”, kazao je.

On je, na pitanje očekuje li da će Demokrate i Ura prihvatiti dijalog o izbornom zakonodavstvu, s obzirom na to da njihov i prijedlog DPS-a ima dosta sličnosti, rekao da bi to bio “jedini odgovoran potez pomenutih partija”.

“U ovom trenutku najvažnije je da zajedno radimo na optimizaciji izbornog zakonodavstva kako bismo ispunili ono što su preporuke OEBS-a, ali i povećali povjerenje u izborni proces među političkim subjektima, a samim tim i među građanima”, kazao je Nikolić.

Komentarišući ocjene Demokrata da je prijedlog DPS-a zapravo falsifikat Plana izbornih reformi kojeg su predložili Demokratska Crna Gora i Ura, Nikolić je poručio da takve ocjene smatra “prije svega netačnim, a zatim grubim i politički nekulturnim”.

“Važno je da u ovoj fazi zajednički radimo na daljem unapređenju izbornog zakonodavstva i ukupnog izbornog ambijenta. Smjernice su jasne, riječ je o preporukama OEBS-a koje smo dobili nakon predsjedničkih i lokalnih izbora kao i dijelu preporuka koje su ostale neispunjene nakon parlamentarnih izbora. Podsjetiću da dio nijesmo mogli ispuniti jer tada opozicija nije učestvovala u radu radne grupe, te samim tim nije glasala za predložene izmjene. Vjerujem da su kolege iz opozicije uvidjele da je to bio pogrešan potez, te da se takvo nešto više neće ponoviti”, poručio je Nikolić.

Na pitanje da li će veliki broj članova koji predlaže DPS za sastav radne grupe po sedam iz vlasti i opozicije, otežati put do konsenzusa, Nikolić je kazao da je saglasan da neće biti lako.

“Biće jako teško postići kompromis, ali vjerujem da će se na kraju naći zajednička rješenja nakon iscrpnog rada koji predstoji. Ono što je važno jeste da, nakon što zajedno usvojimo rješenja, nakon izbora kolege iz opozicije prihvate rezultate i potraže slabosti u svojim redovima”, rekao je Nikolić.

Na pitanje hoće li otvorenost sjednica buduće radne grupe, što je prijedlog DPS-a, otežati više rad tog tijela, rekao je da je u ovom trenutku rano o tome govoriti.

“Vjerujem da učešće medija dodaje na transparentnosti čitavom procesu, čime se dodatno daje na legitimitetu izbornom zakonodavstvu”, dodao je Nikolić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor