Niču hoteli i stambeni kompleksi u Kolašinu, otvara se stotine radnih mjesta

Kolašinska turistička tradicija i raznovrsne mogućnosti stvaranja turističkog proizvoda u ovom gradu privukle su reprezentativne investitore, kada je u pitanju izgradnja hotelskih kompleksa, pišu Vikend novine.

Dvije najtraženije lokacije, gdje se već naziru hotelski kompleksi, jesu prigradsko naselje Breza i planina Bjelasica u područjima blizu Ski centra 1450 i Ski centra 1600.

Značajan dio novih hotelskih kompleksa, realizuje se kroz projekat “ekonomskog državljanstva”. Kada je riječ o izgradnji stambenih i poslovnih objekata u gradu, interesovan je za porodični, ali i poslovni život u Kolašinu, jako je veliki, pa se svakodnevno kupuju stanovi, a taj trend će se znatno povećati nakon završetka auto-puta.

Godina i po korone je u mnogo čemu zaustavila razvojne i radne ambicije Kolašina i cijele države. Ekonomsko i finansijsko poslovanje je izuzetno otežano, a posebne teškoće su doživjeli turizam i poljoprivreda kao ključne kolašinske razvojne grane. Međutim, prema riječima prvog čovjeka grada na Tari Milosava Bata Bulatovića, na drugoj strani se dešavao pravi investicioni fenomen koji zapravo potvrđuje snagu kolašinskih prirodnih i razvojnih potencijala.

“Sve vrijeme trajanje epidemije, Kolašin je bio više nego aktivno gradilište. Ono što nam je posebno drago i što sa ponosom možemo da istaknemo jeste da su svi investitori i izvođači radova pridržavali svih propisanih zaštitnih mjera proitv COVID-19, kako na gradilištima, tako i u objektima gdje su bili smješteni radnici. Smanjenje broja zaraženih, najprije na opštinskom, a onda i na državnom nivou, dovelo je do intenziviranja radova kada su u pitanju ekskluzivni hotelski kompleksi, kao i moderne stambene zgrade. Građevinska sezona zavisi od meteo uslova tako da se tokom ljetnjih mjeseci, što je i logično, intenziviraju radovi kako bi bila realizovana planirana dinamika”, kaže Bulatović.

Govoreći o pojedinačnim projektima, Bulatović ističe da preduzeće „Rezident DOO” završava stambeni objekat (na kraju Ulice Boška Rašovića i početka raskrsnice ka Željezničkoj stanici) koja će imati 14 stanova i dva poslovna prostora. Isto preduzeće započelo je izgradnju stambene zgrade na spajanju Ulice Boška Rašovićasa Ulicom 29. decembra. Radovi dobro napreduju, a pored stanova i ovaj kompleks će imati poslovne prostore.

“U Mekića Polju, odnosno pored saobraćajnice koja vodi ka Željezničkoj stanici, investitor „Eurozox” iz Danilovgrada, gradi stambeni objekat koji će imati 63 stambene jedinice. Takođe u Ulici junaka Mojkovačke bitke niču gradilišta koja će takođe imati stambene cjeline. Ono što posebno želimo da istaknemo je sljedeće imamo interesovanje za stan je i interesovanje za grad. Imamo informacije da se stanovi odlično prodaju po cijenama koje su blizu podgoričkim ili primorskim. Interesovanje za porodični, ali i poslovni životu Kolašinu pogotovo nakon završetka autoputa potvrđuje se i na ovaj način”, istakao je Bulatović.

Govoreći o izgradnji hotelskih kompleksa, predsjednik kolašinske opštine ističe hotelski kompleks „Breza”, kategorije „pet zvjezdica”.

“Kompleks se gradi u istoimenom prigradskom naselju koji je inače prirodni prostor širenja Kolašina sa svojim turističkim i ostalim infrastrukturnim sadržajima. Gradi se 148 smještajnih jedinica koje će imati 308 ležajeva. Investicija je oko 19,5 miliona eura, a planirano je otvaranje 120 radnih mjesta. Hotel ‘Resort & Spa’ treba da u 93 smještane jedinice ima 380 ležajeva. Prema predračunu, investicija iznosi 11,3 miliona eura, a stvoriće se mogućnost za otvaranje 66 radnih mjesta”, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima hotel „Bjelasica 1450″ gradi privredno društvo „Bjelasica 1450″ DOO iz Podgorice čiji je osnivač „Zetagradnja” iz Podgorice. Planirano je da u ovom hotelu bude 168 apartmana, a trebalo bi da zaposli 96 radnika.

“Montis hotel & resort će takođe imati pet zvjezdica. Investitor je kompanija Montenegro luxury kotels and resorts iz Kotora. Planiran je kombinovani smještaj, odnosno 25 apartmana i 213 soba. Vrijednost ove investicije je 21 milion eura, a najavljeno je otvaranje 231 radnih mjesta”, kazao je Bulatović.

To nije sve. Kompanija AD Garnet Investment Montenegro Limited gradi Elite hotel & Residence u koji će biti uloženo 11,5 miliona eura, po standarizaciji će imati četiri zvjezdice sa 150 smještajnih jedinica. Planirano je zapošljavanje 71 radnika Preduzeće AD Ski-resort Kolašin gradi hotel D sa depadansom po kondo modelu.

Treba da ima 116 smještajnih jedinica, vrijednost investicije je osam miliona eura, imaće četiri zvjezdice. Hotel “K 16” će imati 116 soba, u njega će se uložiti oko šest miliona, a trebalo bi da omogući otvaranje 58 novih radnih mjesta.

“Pomenute investicije donose i donijeće velike benefite građanima i gradu. Uz ostale efekte povećanja standarda i raznovrsnosti turističkog proizvoda, biće otvoreno stotine radnih mjesta koja će povećati stopu zaposlenosti u Kolašinu. Zanimljivo je da i stambeni objekti imaju poslovne prostore koji će takođe omogućiti dodatno zapošljavanje. Svi ovi investitori, u lokalnoj upravi i njenim sekretarijatima i javnim preduzećima, imaju prave partnere. Mi sa ponosom ističemo da naš mandat vršenja vlasti obilježava ovako intenzivno interesovanje investitora čime će Kolašin sa hotelskom infrastrukturom postati prepoznatljivi turistički centar i u Crnoj Gori i u regionu. U saradnji sa nadležnim organima vodi se računa da se sačuva i prirodni i urbanistički sklad prostora u kojima se realizuju ove investicije”, zaključuje je Bulatović.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor