Nezakonit štrajk advokata, otvoreni za razgovor

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović poručio je da je odluka o štrajku advokata nezakonita i neustavna. Nada se da će vrlo brzo opet sjesti sa advokatima za sto i da će naći modalitet primjene zakona.

Pozvao je i advokate da se vrate u sudnice, neobazirući se na tu odluku, jer kako kaže, niko nema pravo da im uskraćuje pravo na rad, a građanima pravo na pristup sudu.

Građani su, kako kaže Odović, ti koji će ponijeti najveću težinu nezakonite odluke.

“Mi i dalje stojimo otvoreni, kao i što smo bili, da u dogovoru sa Advokatskom komorom i svakim advokatom pojedinačno, da objasnimo kako se ova fiskalizacija može sprovesti i kod advokata, kao i kod svih drugih djelatnosti”, naveo je Odović u Jutarnjem programu TVCG.

Poručio je i da selektivnosti u primjeni zakona ne može biti rješenje.

“Ja se nadam da će i gospodin Begović i svaki advokat shvatiti, koliko je ova odluku ne samo pogrešna i nezakonita nego i štetna, kako za građane tako i za cijelu Crnu Goru i da će vrlo brzo opet sjesti sa nama za sto i da nađemo modalitet primjene zakona i na njih”, kazao je Odović.

On se nada da će već danas određeni advokati biti, kako je naveo, dovoljno savjesni i hrabri i ipak se pojaviti na suđenjima i preduzimati pravne radnje.

Odović je kazao da advokati prometuju novac, koji mora da bude oporezovan.

Poručio je i da su advokati imali i vrijeme i mjesta da iznesu svoje argumente, a da oni do sada to nijesu učinili. Kazao je da fiskalizacija nije novo oprezivanje nego samo novi način evidentiranja računa.

Poručuje da je štrajk nezakonit iz više razloga.

“Naš pravni sistem ne poznaje uopšte pojam obustave pružanja pravne pomoći, već samo obustavu rada u vidu štrajka”, kazao je Odović.

Odluka je nezakonita, kako kaže i zbog toga što se, obustavlja pružanje prvane pomoći, a upustvom je Komora zabranila svakom advokatu da postupi milo te odluke.

“Ovo je protivzakonito, jer je zakonom o štrajku osnovni princip dobrovoljnost. Vi ako hoćete da štrajkujeme možete, ali niko vas ne može na to da primorava”, poručio je Odović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor