Nezadovoljni mještani Bijelog Polja zatvoriće puteve za koncesionare

Do 5. septembra očekujemo ozbiljnu reakciju nadležnih ministarstava i Opštine Bijelo Polje, ukoliko ta reakcija izostane blokiraćei regionalni put Tomaševo-Pljevlja, kao krajnju nenasilnu mjeru- kaže Vukoman Krgović, predsjednik MZ Galica

Povodom sanacije lokalnih puteva od strane koncesionara ŠIK „Lim“ iz Bijelog Polja i nerješavanja problema oko sanacije asfaltnog puta Tomaševo-Sokolac predsjednik Mjesne zajednice Galica Vukoman Krgović kaže da će mještani nezadovoljni urađenim radikalizovati svoje zahtjeve i zatvoriti puteve za koncesionare.

– Iako je izvršna direktorica ŠIK-a „Lim“, Gorica Dubak obavijestila javnost da je sanacija puteva uspješno završena i da putevi koje koristi koncesionar nikad nijesu bili bolji, situacija na terenu je sve to demantovala. Pošto je u srijedu pala kiša, pokazala se sva neozbiljnost navedenog koncesionara koja se može graničiti sa tragikomedijom. Iako su mještani bili nezadovoljni načinom i količinom sanacije, sa kišom se pokazalo da i to što je nasuto po putu nije nasip, nego ilovača, koja je puteve učinila gorim nego što su bili prije nasipanja – naglašava Krgović i dodaje da do 5. septembra mještani očekuju ozbiljnu reakciju nadležnih ministarstava i Opštine Bijelo Polje, shodno zahtjevima koji su ranije podnijeti i strpljivo će čekati do 7. septembra, zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kvalitet asfalta nije prilagođen nosivosti preko 50 tona

– Napominjemo, da je koncesionar, na sreću ostatka mjesne zajednice, zaprljao samo dio puteva koje koristi, jer put Sokolac-Rudo Polje i Rudo Polje-Kameno Polje, koje su ranije uništili, nijesu ni pokušali da saniraju. Drugi problem je nekadašnji asfaltni put Tomaševo-Sokolac, koji predstavlja jednu od najgorih dionica u Crnoj Gori. Ovaj putni pravac povezuje više sela u našoj MZ u ukupnoj dužini od preko 30 kilometara, ali ovih sedam kilometara nekadašnjeg asfalta predstavljaju dionicu kojom se savladava najveći uspon uz Galicu. Put je asfaltiran prije skoro 30 godina i to veoma nekvalitetno, pa je veoma brzo propao. Jedan od razloga je i što kvalitet asfalta nije prilagođen nosivosti teških kamiona, preko 50 tona, koje koncesionari koriste za odvoz građe sa područja naše MZ- ističe Vukoman Krgović.

-Ukoliko ta reakcija izostane mještani će radikalizovati svoje zahtjeve i potpuno zatvoriti sve puteve za koncesionare i blokirati regionalni put Tomaševo-Pljevlja, kao krajnju nenasilnu mjeru-prenosi Krgović mišljenje mještana.

On naglašava da su mještani Sokolca i Pisne Jele sa pravom ogorčeni i reaguju na razne načine na društvenim mrežama i mole „sve nadležne da ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno“.

-Molimo nadležne da hitno reaguju i sa koncesionarom riješe ovaj problem.Mještani su zadnjih par godina organizovali nekoliko okupljanja kao upozorenje, što nije donijelo nikakvog efekta. Ovaj put smo spremni da idemo do kraja. Mi iz Savjeta Mjesne zajednice Galica nijesmo u mogućnosti da upravljamo emocijama mještana i moramo imati razumijevanja za ovaj zaista težak problem. Zato molimo da nam do 5. septembra date odgovor i da se dogovore tačni termini sanacije ovih putnih pravaca-kaže Krgović.

On pojašnjava da područja ove MZ predstavlja najzapostavljeniji dio opštine Bijelo Polje, ikao se decenijama odavde eksploatiše ogromno šumsko bogastvo.

– Umjesto da ovi krajevi dobiju najbolje puteve, vodu, struju i ostale infrastrukturne objekte sredstva dobijena od koncesija usmjeravaju se na rješavanje komunalnih pitanja u drugim selima i mjesnim zajednicama – ističe Krgović.

Izvor: dan.co.me

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor