Neprihvatljive bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija

Povodom prijetnji i zastrašivanja novinara sa saopštenjem su se medijima obratili i iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u kojemu navode da se u svijetlu posljednjih informacija o otvorenim prijetnjama i zastrašivanju novinara u Crnoj Gori ali i regionu, institucija Zaštitnika podsjeća da su  neprihvatljive bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija, osuđuje njihove pojave i poziva da svi slučajevi budu efikasno ispitani i procesuirani.

To posebno imajući u vidu nepovoljan ambijent za rad novinara, u dužem vremenskom periodu, koji izaziva zabrinutost domaće ali i međunarodne javnosti. Dodatno zavrinjava što su prijetnjama, uvredama i drugim neprimjerenim komentarima izloženi nerijetko i članovi porodica novinara, uključujući i djecu. Ovakva praksa se mora mijenjati, a posebno insistiramo na adekvatnoj administraciji kometara na portalima i profilima medija na društvenim mrežama, koji su i dalje dominantno izvorište govora mržnje.

Molimo sve one koji su nezadovoljni načinom izvještavanja, poštovanjem programskih standarda ili smatraju da su im objavama povrijeđena neka druga prava, da ulože prigovore i iskoriste raspoložive procedure pred Medijskim savjetom za samoregulaciju, ombudsmanskim tijelima medija koji ih posjeduju, Agencijom za elektronske medije i u krajnjem nadležnim sudovima.

Iako je osnovni mandat Institucije da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima (izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije), sve češće dobijamo i obraćanja samih medija sa ukazivanjima na sporan način izvještavanja kolega, gdje se traži naš stav po pitanju kršenja Kodeksa novinara, da se odredimo prema uređivačkoj politici  i sl. Ovakvi primjeri samo su još jedan u nizu argumenata koji ukazuju na potrebu pronalaska adekvatnog mehanizma samoregulacije medijskih sadržaja, ali i jačanja međusobne solidarnosti i poštovanja samih kolega, što bi zasigurno ubrzalo rješavanje nekih od postojećih problema, navodi se na kraju saopštenja Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore..

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor