Neophodno brzo reagovati i očuvati radna mjesta

Crna Gora, ali i ostatak svijeta su, usljed pandemije koronavirusa, zapali u tešku socio-ekonomsku situaciju, zbog čega je neophodno brzo reagovati, očuvati radna mjesta, ali i kroz razne programe podstaći novo zapošljavanje, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

“Ključna stvar u kriznim vremenima, a posebno ovoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, jeste očuvanje radnih mjesta čime bi se obezbijedila egzistencija zaposlenih i njihovih porodica. Potrebno je kroz razne programe podrške zapošljavanja kreirati nova radna mjesta, koja će doprinijeti razvoju cjelokupne privrede, ali i osigurati siguran izvor prihoda novozaposlenima”, rekli su predstavnici Unije agenciji Mina-business.

Oni smatraju da sa novim zapošljavanjem dolazi do nove produktivnosti, povećanja uplata doprinosa u budžet države, čime su svi na dobitku.

“Zaposlenost se može povećati isključivo kroz povoljne uslove i podsticaje novog zapošljavanja u vidu subvencionisanja dijela zarada ili poreza i doprinosa, čime bi se prije svega, ohrabrila mikro, mala i srednja preduzeća i osigurala njihova egzistencija na tržištu. Upravo su mikro i mala preduzeća, koja broje do deset zaposlenih najbrojnima u Crnoj Gori, ali i najviše pogođena pojavom pandemije i veliki broj njih je već mjesecima na granici održivosti”, naveli su iz USSCG.

Oni su podsjetili da je gotovo cijelu prošlu godinu obilježila borba sa „nevidljivim neprijateljem“ zvanim koronavirus.
Sticao se utisak da će biti ključno prebroditi prvi mjesec borbe sa koronavirusom, te da ćemo brzo i sa eventualno malim posljedicama izaći iz svega ovoga. Međutim, kako su dodali, nakon prvog talasa, koji je uz pomoć subvencija Vlade za ugrožene djelatnosti prošao relaitno bez posljedica, početkom ljeta je uslijedio drugi talas koji je sve totalno pokosio, te je postalo očigledno da se društvo nalazi u ozbiljnim problemima.

“Koronavirus je, možemo slobodno reći, uništio ljetnju turističku sezonu, te nanio velike gubitke našoj najvažnijoj privrednoj grani”, kazali su iz Unije.

Gotovo 20.000 nezaposleni više nego prošle godine

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na kraju marta je gotovo 20 hiljada nezaposlenih više u odnosu na isti period prošle godine, od čega je gotovo trećina, odnosno oko sedam hiljada, iz sektora trgovine na veliko i malo.

“Upravo su u sektoru trgovine primanja na zabrinjavajuće niskom nivou, sa prosječnom zaradom od 380 eura, kao i velikim brojem prekovremenih sati, koji u većini slučajeva nijesu plaćeni”, precizirali su iz Unije.

Ukupan broj nezaposlenih na kraju marta iznosio je 55,28 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 23,83 odsto. Treba napomenuti da su radnici u trgovinama u toku pandemije koronavirusa bili, poslije medicinskih radnika, najizloženiji riziku od zaraze i u kontaktu sa najvećim brojem ljudi.

“Radnici iz oblasti turizma i ugostiteljstva su takođe pretrpjeli veliku materijalnu štetu, nijesu radili mjesecima ili su radili u skraćenom obimu, te je njihova ali i egzistencija njihovih porodica dovedena pod veliki znak pitanja”, podsjetili su iz USSCG.

Loša turistička sezona „ugasila“ bi privatni biznis na primorju

Dodatna strahovanja, kako se dodaje, imaju ugostitelji na primorju, za koje bi još jedna loša sezona predstavljala nepremostivu prepreku i definitivno „gašenje“ privatnog biznisa.

“Pomoć Vlade je u značajnoj mjeri pomogla očuvanju velikog broja radnih mjesta, ali bez kreiranja programa novog zapošljavanja i dalje podrške, doći ćemo u još težu situaciju koja bi mogla na cjelokupnu privredu i ekonomiju da ostavi dalekosežne posljedice”, smatraju u Uniji.

Oni su kazali da je neophodno brzo reagovati, dodatno pomoći privredi, posebno u oblastima turizma i ugostiteljstva, kao i preduzetnicima koji su bili najugroženiji, kao što su taksisti, frizeri i krojači.

“Potrebno je uvesti u legalan radni odnos oko 40 hiljada građana koji, prema procjeni USSCG, rade na crno, obezbijediti efikasniju naplatu poreza i doprinosa, pojačati borbu protiv sive ekonomije, podstaći raznim vidovima subvencija i podrški domaće poljoprivrednike i obezbijediti im siguran otkup, sklopiti ugovore o alotmanu sa hotelijerima i već sada, uz povoljnije cijene, početi sa popunjavanjem predsezonskih kapaciteta za ljetnju sezonu koja je na pragu, valorizovati prirodne resurse kojih imamo u izobilju a koji se ne koriste na pravi način”, smatraju u USSCG.

Iz Unije su rekli da će sve to doprinijeti kreiranju boljeg poslovnog ambijenta za stvaranje novih radnih mjesta, ali i zadržavanje postojećih.

“Uspjeh svih nas u Crnoj Gori je veći ukoliko sačuvamo radnu snagu, ali i ne dovodimo mlade u situaciju da napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom”, zaključili su iz USSCG.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor