Nema napretka bez održivih radnih mjesta

Potrebno je da se na pravi način iskoriste svi potencijali kojima raspolažemo, a oni nijesu mali, i da, uz podsticajne mjere, krenemo da oživljavamo i jačamo prerađivačke, turističke, poljoprivredne, uslužne i druge kapacitete, istakao je Bogavac

BERANE – Novoizabrani predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac,iz redova Socijalističke narodne partije, ocijenio je juče u razgovoru za „Dan” da je visoka stopa nezaposlenih lica jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju stanovnici grada na Limu. On je kazao da krivicu za takvko stanje isključivo snosi prethodna državna vlast, koja je, kako je naveo, vodila pogubnu ekonomsku politiku. Naglasio je da o tome najbolje svjedoče brojne zatvorene i ruinirane fabrike u Beranama, čijim je zatvaranjem na hiljade radnika ostalo bez posla.

– Poražene političke snage u našem gradu i Crnoj Gori žele da prikažu kako je lokalna vlast u Beranama kriva za veliki broj nezaposlenih. To je plod njihovih ustaljenih manipulacija, podmetanja i zlih namjera, jer svi dobro znaju da su upravo te snage doprinijele ovakvom stanju, s obzirom na to da su kumovale da se u Beranama, tokom tranzicionih procesa, zatvore svi privredni subjekti. Tako je Berane od grada koji je bio treći u Crnoj Gori po stepenu privrede i ekonomske razvijenosti postao grad ugašene privrede i obespravljenih radnika koji su se preselili na biro rada. U međuvremenu, te poražene snage, koje se ogledaju u politici DPS-a, nijesu ništa uradile da daju doprinos ponovnom otvaranju proizvodnih pogona, nego su smišljeno, iz njima znanih razloga, gušile svaki vid pokretanja bilo kakve proizvodnje. Zato danas imamo tako veliki broj građana koji čekaju posao. To je problem s kojim se godinama suočavamo i koji ćemo, nadam se, u narednom periodu, uz pomoć državnih institucija početi da rješavamo na adekvatan način – naglasio je Bogavac.

Zvanični podaci ukazuju da je zaključno s februarom ove godine na beranskom birou rada bilo 4.949 lica, što je duplo više nego prije osam godina. Bogavac ističe da opravdano sumnja da se ranije smišljeno prikazivao znatno manji broj nezaposlenih.

– Stiče se utisak da su tek pošto je DPS prije sedam godina izgubio vlast u Beranama počeli da se prikazuju pravi podaci o broju nezaposlenih. Opravdano sumnjam da se taj broj do tada namjerno skrivao kako bi se prikazalo da DPS posebno vodi računa o zapošljavanju na sjeveru. Tim prije, jer u međuvremenu nije bilo ozbiljnijih oscilacija povodom broja nezaposlenih – tvrdi Bogavac.

Prema njegovom mišljenju, u cilju smanjivanja nezaposlenih, uz podsticajne mjere za bavljenje biznisom, treba da se stvori valjan pravni okvir za oživljavanje proizvodnih djelatnosti.

– Lokalna uprava u svakom momentu stoji na raspolaganju ljudima koji se bave proizvodnjom, kao i potencijalnim investitorima, onoliko koliko joj to zakonske mogućnosti dozvoljavaju. Za jednu prosperitetnu priču potrebno je da se stvori dobar pravni državni okvir koji će na odgovarajući način pratiti ovu problematiku. To, nažalost, do sada nijesmo imali što je i dovelo do ovakvog stanja. Potrebno je da se na pravi način iskoriste svi potencijali kojima raspolažemo, a oni nijesu mali, i da, uz podsticajne mjere, krenemo da oživljavamo i jačamo prerađivačke, turističke, poljoprivredne, uslužne i druge kapacitete. To će svakao usloviti otvaranje održivih radnih mjesta – poručio je Bogavac.

D.J.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor