Nema dokaza za tvrdnje da je Haris Đurđević batinaš

Nedvosmislen stav direktora Uprave policije je da neće promijeniti odluku o postavljenju Harisa Đurđevića za šefa pljevaljske policije samo zbog pritiska grupe građana nezadovoljnih njegovim izborom, jer je, navodno, maltretirao učesnike prošlogodišnjih litija – kazao je Pobjedi nezvaničan sagovornik iz kabineta v.d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Izvor tvrdi da su uradili sve moguće provjere i da ne postoji nijedan dokaz za tvrdnje da je Đurđević maltretirao ili tukao učesnike protestnih litija koje je lani organizovala Srpska pravoslavna crkva ili da je na nekom zatvorenom sastanku komentarisao da bi on lako riješio litije „metkom u čelo liderima“.

“To, prema našim saznanjima, nije tačno. Dosad niko nije konkretizovao te tvrdnje. Brđanin se u saopštenju i javno obavezao da će promijeniti odluku ako mu se ponude dokazi, što se nije dogodilo”, istakao je sagovornik Pobjede.

Grupa, uglavnom mlađih građana, od ponedjeljka veče organizuje proteste pred zgradom policije u Pljevljima nezadovoljni izborom Đurđevića za načelnika. Iako se od utorka pravdaju da nemaju ništa protiv da šef policije bude Musliman ili Bošnjak, motive njihove pobune nedvosmisleno pokazuju poruke koje su prve večeri protesta uputili javnosti.

„Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska“, orilo se gradom u ponedjeljak veče. Čuli su se i komentari: „Za vrijeme Tita nije mogao biti Haris“, „Toliko Srba u stanici samo Musliman na čelu“…

U utorak je uslijedila oštra reakcija velikog dijela javnosti, sve opozicione stranke zahtijevale su hitnu reakciju države na poruke mržnje odaslate iz Pljevalja. Protest u utorak veče, zbog toga, bio je „umiven“ i bez šovinističkih ispada, a juče su organizatori preko Fejsbuk stranice „Pljevlja odbranila svetinje“ obavijestili „braću i sestre“ da „kao znak dobre volje i razumijevanja“ okupljanja obustavljaju na nekoliko dana.

Manja grupa građana, međutim, i sinoć se okupila ispred zgrade Centra bezbjednosti, a na skupu je pročitano pismo o razlozima za privremeno obustavljanje protesta.

U pismu koje su objavili, organizatori ističu da čekaju dolazak čelnika Vlade i policije u Pljevlja, za šta, kako su naveli, imaju „obećanje da će se uskoro dogoditi“. U protivnom, poručili su, njihova „borba za slobodu se nastavlja“.

Pravdali su se i da im ne smetaju „časni ljudi i pripadnici drugih naroda i vjera… pa ni na rukovodećim pozicijama u policiji“, te da osuđuju „sve nacionalističke ispade“ i ograđuju se od njih.

Istakli su da je Haris Đurđević uvijek i na svakom mjestu bio prvo politički aktivista i vojnik DPS-a, pa tek onda policajac.

“Ne pretendujemo da biramo i postavljamo policijske čelnike, ali svoju privrženost i borbu za ideale slobode i demokratije u Crnoj Gori nećemo nikada izdati, niti prepustiti presvučenim bojovnicima propalog režima, koji su u trku promijenili partijske boje”, napisali su oni.

Nijesu pojasnili koji su to njihovi ideali slobode i demokratije, ali od poruka koje su odjekivale Pljevljima u ponedjeljak veče uvukao se strah u svaku muslimansku/bošnjačku kuću u ovom gradu. Nedvosmisleno im je poručeno da su Pljevlja „opet srpska“ i da se vratila pljevaljska 1992. kada su gradom orgijale divljačke horde velikosrpskog dobrovoljca Milike Čeka Dačevića…

Noseći konstituenti vlasti, prosrpski Demokratski front i Demokrate, od ponedjeljka ćute na dešavanja u Pljevljima. Da njihovi aktivisti stoje iza protesta jasno je iz zajedničkog pisma kojim su se u ponedjeljak, nekoliko sati prije protesta, oglasili lokalni lideri ovih političkih organizacija i zatražili od Vlade da poništi odluku o imenovanju Đurđevića. Poručili su i da neće oni snositi odgovornost za potencijalne posljedice koje može izazvati ovo imenovanje tokom protesta građana?!

Aktivisti Demokratskog fronta u više crnogorskih gradova od januara su organizovali potpisivanje peticija za smjenu lokalnih polcijskih funkcionera kao znak odmazde zbog postupanja policije tokom protestnih litija koje su tokom 2020. organizovali prosrpski politički blok i Srpska crkva.

Na spisku je bio i šef pljevaljske policije Dragan Slavulj, a osim njegove, tražili su i smjene načelnika centara bezbjednosti Nikšić i Bar – Tihomira Goranovića i Veselina Magovčevića, koji su, takođe, razriješeni dužnosti, kao i šefova bjelopoljske i danilovgradske policije Slaviše Grebovića i Marka Kalezića, koji još nijesu smijenjeni…

Brđanin i nova vlast dobili su ovacije nakon odluke da smijene Goranovića i njegovog pomoćnika Darka Mađarića. Uz trobojke, vatromet i baklje, grupa mladića „slavila“ je ispred zgrade policije u Nikšiću do kasno u noć s porukom: „Nećeš više Mađariću hapsit’ Srbe po Nikšiću“… Policija nije reagovala. Puštili su ih da proslave svoju pobjedu.

A prosrpski blok u Pljevljima neometano slavi još od izborne noći 30. avgusta. Od tada strah se ponovo uselio u domove pljevaljskih Muslimana i Bošnjaka i bojazan da se ne ponove devedesete, godine straha i brutalne represije za lokalne Muslimane.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković upozorio je u utorak da je jasno da se postepeno uklanjaju svi oni „koje su litije ‘prepoznale’ protivnicima“ i istakao da je „divljanje veterana litija u Pljevljima“ proizvod ćutanja na peticije protiv službenika policije kojima su tražene smjene čelnika centara bezbjednosti.

Iz Tužilaštva su u utorak saopštili da istražuju da li je na protestu u Pljevljima počinjeno neko krivično djelo „koje se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje“. Ni juče, do zaključenja ovog broja Pobjede, nijesu uspjeli da provjere jesu li šovinističke poruke iz Pljevalja „raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje“.

Strujić-Harbić: Da li su to te promjene koje je trebalo da budu ljekovite

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić kazala je juče Anteni M da je situacija u Pljevljima normalna, jer su Bošnjaci navikli da žive pod tenzijama od izbora 30. avgusta.

“U 2021. nažalost mi imamo osjećaj da se dešavaju devedesete godine. Zar nije apsurdna situacija da imamo dvije noći proteste ispred institucije koja, po svojoj vokaciji, mora da sačuva mir, bezbjednost i slobodu svakog građanina u Crnoj Gori”, istakla je ona, uz konstataciju da ovi protesti imaju „samo vjersku i nacionalnu konotaciju“.

Naglašava da je poražavajuće za crnogorsko društvo ovo što se dešava nakon 30. avgusta.

“Da li su to te promjene koje su trebale biti ljekovite? One su i te kako trnovite za pojedine građane u Crnoj Gori”, istakla je ona.

Ambasada SAD prati situaciju u Pljevljima

O događajima u Pljevljima u prethodna dva dana nije se oglašavao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ali jeste juče nakon sastanka sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja se, kako je navedeno u saopštenju, interesovala za dešavanja u Pljevljima nakon imenovanja Harisa Đurđevića na čelo Centra bezbjednosti.

“Ministar Sekulović je istakao da se situacija pomno prati. Politika MUP-a jeste povlačenje poteza koji će biti neselektivni, bez diskriminacije i politički neutralni”, piše u saopštenju.

Ističe se i da je ambasadorka poručila da će oni pratiti situaciju, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti.

Poruka je jasna – nova vlast mora obuzdati prosrpski nastrojene političke partnere koji insistiraju na etnički očišćenim institucijama u gradovima „koje drže“.

Izvor: Pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor