Naučnici tvrde: Obilan doručak je ključ zdravog mršavljenja

Izraelski naučnici ispitivali su 11 žena i 18 muškaraca, oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji imaju problema sa gojaznošću. Pacijenti, prosječne starosti oko 69 godina, uzimali su insulin.

Pacijenti su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je konzumirala obilan doručak, ne preveliki ručak i jela vrlo malo hrane za večeru. Druga grupa je, tokom dana, imala šest manjih obroka. Učesnicima istraživanja bilježene su vrijednosti glukoze i promjene u težini.

Rezultati su pokazali da je plan ishrane sa tri obroka, koji podrazumijeva visokoenergetski doručak, mnogo uspješniji način za mršavljenje nego konzumiranje šest manjih obroka, piše Njuzvik.

Prva grupa je tokom ispitivanja, u prosjeku, izgubila oko pet kilograma, dok je u drugoj grupi taj prosjek iznosio samo 1,5 kilograma. Glad i želja za hranom se, kod prve grupe, smanjila, dok se kod druge grupe povećala.

Članovi grupe, koji su jeli ozbiljan, visokoenergetski, doručak, imali su znatno manju potebu za insulinom, dok su članovi druge grupe morali da uzimaju više insulina nego ranije.

Rezultati istraživanja, predstavljani na godišnjem skupu Endokrinološkog društva u Čikagu, sugerišu da pravo vrijeme uzimanja hrane i frekvencija obroka može da ima veoma važnu ulogu u kontroli težine za dijabetičare.

Iako je istraživanje rađeno na pacijentima koji već boluju od dijabetesa, glavna autorka studije Danijela Jakubovic kaže da su rezultati „potpuno primjenjivi i za gojazne pacijente koji nemaju dijabetes ili predijabetes“, prenosi Telegram.

Klinički nutricionista doktor Dejvid Fridman kaže da obilan doručak, poslije koga tokom dana slijede dva manja obroka može da pomogne mršavljenju.

Ljudima koji se trude da izgube kilograme on savjetuje da se drže podalje od bijelog brašna i rafiniranih šećera ujutro. Umjesto toga, predlaže hranu koja će ih zasititi, kao jaja sa spanaćem, sa avokadom, organsku ovsenu kašu, čak i palačinke od integralnog brašna sa prirodnim zaslađivačima.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor