Naučnici „rudarili“ bitkoin u nuklearci

Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja Sarov uhapšeno je pošto su navodno pokušali da „rudare“ kriptovalutu bitkoin na jakim kompjuterima u tom strogo čuvanom centru.

 

Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) uhapsili su osumnjičene kada su pokušali da iskoriste neke od najmoćnijih super-kompjutera u Rusiji za sticanje vrijednih bitkoina, navodi BBC.

Federalni nuklearni centar u Sarovu, na zapadu Rusije, zatvorena je oblast i pod specijalnim je bezbjednosnim režimom.

„Došlo je do neovlašćenog pokušaja korišćenja kompjutera u privatne svrhe, uključujući takozvano ‘rudarenje’ (bitkoina)“, saopštio je Centar u Sarovu.

Super-kompjuter ne bi trebalo da bude povezan na internet iz bezbjednosnih razloga, a kada su naučnici pokušali da to učine, momentalno je obaviješteno bezbjednosno odjeljenje nuklearnog centra.

„Koliko znamo, protiv njih je pokrenuta krivična istraga“, rečeno je iz Centra za Interfaks.

Prva atomska bomba Sovjetskog Saveza proizvedena je upravo u Sarovu, za vreme komunističkog diktatora Josifa Staljina.

Sarov je u vrijeme Hladnog rata bio državna tajna i nije se nalazio na sovjetskim mapama, a posebne dozvole za ulazak u Centar Rusima su potrebne i danas.

Nuklearni centar Sarov je 2011. nabavio super-kompjuter koji je u tom trenutku bio 12. najmoćniji računar na svijetu, navodi Frans pres.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor