Naučnici otkrili kako da suzbiju HIV virus?

Američki naučnici otkrili su način da mjesecima suzbijaju HIV virus u tijelu pacijenta koristeći duple doze antitijela, koje mogu da unesu potpune promjene u način liječenja te bolesti, prenosi agencija AFP.

U svijetu raste broj zaraženih HIV koji koriste ljekove, ali oni moraju da poštuju stroga pravila kako bi bili u dobrom zdravstvenom stanju i da ljekove uzimaju do kraja života.

Istraživači ističu da kombinacija dva proteina, poznata po svom protivefektu na HIV, može da suzbije taj virus do 30 dana u tijelu pacijenta, a to daje nadu da je moguže razviti tretman zaraženih HIV koji ne podrazumijeva svakodnevno uzimanje ljekova, navodi AFP.

Bezbjedan, pouzdan tretman antitelima mogao bi da otvori nove mogućnosti za pacijente koji žive sa HIV virusom, ocijenio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Merilendu Entoni Fauci.

On je zaključio da tretman antitijelima predstavlja prvi korak u razvoju novih vidova liječenja.

Istraživači ističu da prvi rezultati tretmana antitijelima obećavaju, ali je potrebno još ispitivanja kako bi se povećalo vrijeme u kome su antitijela aktivna u suzbijanju HIV virusa.

Prema procjenama UN, 1,8 miliona ljudi je u 2017. zaraženo HIV virusom, a 940.000 je umrlo od te bolesti.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor