Naslikao odu životu

NA GRAHOVU SAHRANJEN BOŠKO ODALOVIĆ

Poznati slikar Boško Odalović, istaknuti kulturni stvaralac, sahranjen je juče u rodnom Grahovu. Ovom likovnom stvaralaocu, koji je svoj talenat i duh nesebično dijelio i kao karikaturista i aforističar, održana je juče komemoracija u Radio-televiziji Crne Gore, gdje je proveo svoj radni vijek.
Slikar osobene narativnosti, koji je na svojim platnima ovjekovječio rodno Grahovo i nebesku mistiku, imao je specifični rukopis, podsjetio je Odalovićev prijatelj i direktor Radija Crne Gore Radojica Bulatović. Odalović je imao specifičan rukopis, po kojem ga možemo prepoznati i koji će se i ubuduće prepoznavati na našoj likovnoj sceni.
– Pravo na vječnost imaju stvaraoci i umjetnici kakav je Boško Odalović. Nije to samo autorski potpis u donjem uglu slike, koja traje i trajaće, to je potpis čovjeka ispunjenog dobrotom koji je živio nesebičnim životom – kazao je on.
Odalovićevo slikarstvo je oda životu, stvaralačkom duhu, čežnji za ljepotom, kojoj je težio u svemu što je radio.
– Boško Odalović je bio svestrana ličnosti, umjetnik, pisao je poeziju. Objavio je preko hiljadu karikatura, onih dobro promišljenih, bez riječi. A, riječima je ubadao kroz aforizam. Očito ovaj tihi čovjek nije mogao da ćuti. Nažalost, imamo je inspiraciju u događajima i stvarnosti, u nama i oko nas – kazao je Bulatović.
Likovno promišljanje Odalovića ponire u tajne prošlosti, nalazeći saglasje sa zbivanjima u ovim vremenima, istakao je on.
– Cigareta u ruci se smjenjiva sa kistom, paletom i olovkom. Glas markantan, grahovski bariton, i učiteljska sugestivnost. Govorio je prirodno i neusiljeno. Kao što je stvarao – podsjetio je on.
Boško Odalović je za svoj dugogodišnji rad dobio brojna priznanja među kojima i Trinaestojulsku i Decembarsku nagradu Titograda, a imao je status istaknutog kulturnog stvaraoca. Radni vijek proveo je u Radio-televiziji Crne Gore. Kao scenograf ostaće upamćen po mnogim projektima, poput kultne serije „Đekna“.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor