Narodni muzej na novom sajtu upoznaje posjetioce sa vrijednim eksponatima

Upoznavanje sa muzejskim eksponatima na novom internet sajtu Narodnog muzeja Crne Gore, počelo je predstavljanjem puške narodnog heroja Save Kovačevića koja se nalazi u zbirci NOB-a u Istorijskom muzeju na Cetinju.

Ovaj važni i interesantni istorijski predmet evidentiran je pod rednim brojem jedan u zbirci NOB-a Istorijskog muzeja, a riječ je o srpskoj konjičkoj pušci, sistem „Štajer” (Steyr), kalibra sedam mm, proizvedenoj 1908. godine.

“Ovaj muzejski predmet unesen je u Istorijski muzej 1973. godine, a pripadao je jugoslovenskom revolucionaru i narodnom heroju Savi Kovačeviću. Sava je ovu pušku koristio u prvim godinama Narodnooslobodilačkog rata, do kraja 1942. godine. Puška je kompletna sa remnikom, dobro očuvana i ispravna”, navode iz NMCG. Podsjećaju da je Sava Kovačević rođen 25. januara 1905. godine u Nudolu, blizu Grahova.

“Zbog siromaštva je bio primoran da napusti školovanje, nakon toga bavi se poljoprivredom i drugim fizičkim poslovima. Rano je počeo sa angažovanjem u KPJ-u (1925) i brzo napredovao u partijskoj strukturi. Početak Drugog svjetskog rata dočekao je kao iskusan i poznat politički radnik i komunista. Bio je jedan od organizatora Trinaestojulskog ustanka u okolini Nikšića, a kada se formirala Peta crnogorska proleterska brigada 1942. postao je njen komandant. Istakao se u borbama tokom Treće i Četvrte neprijateljske ofanzive, a slavu stiče na Sutjesci kada gine u prvim borbenim redovima. Sava Kovačević proglašen je narodnim herojem manje od mjesec dana nakon smrti, 6. jula 1943. godine, a odlikovan je i sovjetskim Ordenom Kutuzova”, navodi se na novoj zvaničnoj internet prezentaciji, koja se nalazi na adresi nmcg.me.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor