Narodna kuhinja u Pljevljima počela sa radom prije četiri dana, usluge već koristi 120 građana

Broj korisnika Narodna kuhinje u Pljevljima iz dana u dan se uvećava. Naime, prvog radnog dana, 26. septembra, isporučeno je 69 obroka, a juče ih je bilo 120. U nevladinom udruženju koje vodi kuhinju kažu da će sasvim sigurno taj broj narasti na nekoliko stotina korisnika.

– Danas smo podijelili 120 obroka, a već za sjutra imamo 140 prijavljenih. Interesovanje raste iz dana u dan i ovdje se otkriva koliko je naših stanovnika u jako teškom stanju – kaže za „Dan“ prvi čovjek NVO „Narodna kuhinja Pljevlja“ Milan Potpara uz objašnjenje da se staraju da na vrijeme i sasvim uredno izmire sve obaveze prema korisnicima.

Obezbijeđeno oko 100.000 eura

Za rad narodne kuhinje u Pevljima Rudnik uglja izdvojio je 35.000 eura, koliko je i Opština Pljevlja planirala budžetom za 2022. godinu. Na donatorskom skupu, koji je organizovan od strane Rudnika uglja, prikupljeno je dodatnih 25.000 eura, a očekuju se i nove donacije. To znači da je za početak rada narodne kuhinje obezbijeđeno oko 100.000 eura. U narednom periodu ostaje da se vidi koliko će trebati novca za njen dalji rad, odnosno da li će i u kojoj mjeri pomoć morati da se traži i van teritorije opštine Pljevlja.

Potpara kaže i da zasad niko od korisnika nema prigovore na kvalitet hrane, kao i da će se eventualni nedostaci otklanjati u hodu.

-Narodna kuhinja je počela sa radom prije četiri, tačnije u ponedeljak, a broj korisnika se uvećao više nego duplo. Očekivali smo veliki priliv korisnika i za to smo se spremali. Inače, pravo na obrok u kuhinji imaju građani sa najnižim primanjima, kao i korisnici materjalnog obezbjeđenja porodice, te građana koji nemaju nikako primanje.Počeli su da nam dolaze i penzioneri sa najnižim penzijama i narednih dana će ih biti sve više – kazao je Potpara i dodao da bi mogući rast penzija i otvaranja novih radnih mjesta u Pljevljima mogli usporiti dolazak novih korisnika usluga narodne kuhinje.

– Mnoga starija lica sada žive sama u Pljevljima. Djeca su im otišla, usled nedostatka posla u druge sredine. Ako se budu otvarala nova radna mjesta ti mladi ljudi će doći opet u Pljevlja a onda će moći da pomognu i svoje roditelje. Ukoliko ne bude otvaranja novih radnih mjesta onda će sve biti više onih kojima će pomoć biti potrebna – ubijeđen je Potpara.

U Pljevljima blizu 400 lica prima materijalno obezbjeđenje porodice, a ima onih koji nemaju ni socjalu, jer su opterećeni nekom nekretnino, najčešće poljoprivrednim zemljištem, koje ne mogu da obrađuju, ali zbog koga ne mogu da ostvare ovo primanje. Prije tri godine najnižu penziju u Pljevljima primalo je 570 penzionera, ali je taj broj, nakon penzionisanja bivših radnika propalih preduzeća, porastao na 933.

izvor> dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor