Napravite svoj omekšivač i prašak za pranje veša

U posljednje vrijeme sve češće čujete da je neko alergičan na razna hemijska sredstva, a naročito ona koja se najviše koriste, kao što su: sredstvo za pranje sudova, održavanje kupatila ili deterdžent za pranje veša.

Alergije su posebno česte kod beba i djece, pa vam pedijatri preporučuju da koristite određene ekološke praškove za veš, koji su ili skupi ili rijetki na našem tržištu. Evo recepta kako da napravite svoj ekološki deterdžent za pranje veša.

Deterdžent za pranje bijelog veša (60-95 stepeni)

Potrebno je:

mljeveni prirodni sapun 800 g
soda za pranje (natrijum karbonat) 1000 g
boraks (natrijum borat) 1200 g
soda bikarbona (natrijum bikarbonat) 50 g
10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji

Prašak za pranje šarenog veša (pri 40-60 stepeni)

Potrebno je:

mljeveni prirodni sapun 1200 g
soda za pranje 950 g
boraks 800 g
soda bikarbona 50 g
10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji

Deterdžent za pranje osjetljivog veša (30-40 stepeni)

Potrebno je:

mljeveni prirodni sapun 1200 g

soda za pranje 400 g

boraks 200 g

soda bikarbona 150 g

so za čišćenje 50 g

10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji

Svaki deterdžent se prirpema isto.

Izvagajte sastojke, stavite ih u veću posudu, pa ih temeljno promiješajte. Dodajte miris i opet dobro promiješajte. Gotov deterdžent stavite u plastičnu posudu s poklopcem ili PVC vrećicu. Rok trajanja: minimalno godinu, držite na suvom i hladnom mjestu, najbolje zatvoreno (kako ne bi izvjetrio miris).

Omekšivač za veš

Potrebno je:

100 g soda bikarbone
600 ml alkoholnog sirćeta
700 ml destilovane vode
eterično ulje po izboru

Priprema:

Pripremite veliku posudu od barem 4 litra, u kojoj ćete pomiješati sastojke. U nju naspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode.

U ovom trenu ne treba ništa da miješate, nego polako počnite ulivati sirće. Usljed dodavanja sirćeta, mješavina će početi da ključa, budući da će doći do hemijske reakcije između sirćeta i sode bikarbone. Pustite mješavinu da ključa nekoliko minuta, kako bi se soda uspješno otopila. Nakon toga dodajte ostatak vode, što će zaustaviti ključanje.

Tek tada počnite da miješate, kako biste dobili homogenu tečnost. U ovom trenutku možete dodati eterično ulje po želji. Ako je riječ o kupovnim uljima, koja su uglavnom razrijeđena, možete dodati 10-15 kapi, ali ako se radi o čistom eteričnom ulju, onda će pet kapi biti više nego dovoljno.

Na kraju izaberite posudu sa čepom u koju želite da stavite gotov proizvod. Koristite ovaj omekšivač kao i svaki drugi – prilikom pranja dodajte otprilike jednu čašicu u odjeljak za omekšivač.

Mjere opreza: kod izrade sredstava za čišćenje pridržavajte se mjera opreza koje su naznačene na pakovanjima komponenti.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor