Napadače na Oliveru Lakić privesti pravdi

Udarna vijest u svim kako štampanim tako i elektronskim medijima u Crnoj Gori je napad na novinarka ND Vijesti Oliveru Lakić, koja je sinoć iz vatrenog oružja ranjena ispred njenog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav, saopštio je da se Dan Evrope danas ne može slaviti punog srca, jer je sinoć brutalno napadnuta novinarka Olivera Lakić.

Navodeći da Evropa danas slavi vjeru u demokratiju i ljudsko dostojanstvo, Orav je rekao da se Dan Evrope ne može slaviti punog srca.

„Ovaj napad nije u skladu sa tim vrijednostima. Ko god je to uradio i iz bilo kojih razloga, oni moraju biti privedeni licu pravde što je prije moguće“, rekao je Orav, prilikom obilježavanja Dana Evrope na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Danas su napad na Lakić najoštrije osudili i predsjednici države i Skupštine Filip Vujanović i Ivan Brajović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najoštrije osuđuje oružani napad na novinarku Oliveru Lakić doživljavajući ga i kao napad na slobodu medija koja je jedan od važnih temelja demokratskog društva.

“Predsjednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrožije kažnjavanje“, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

I Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović najstrožije je osudio i napad na novinarku Oliveru Lakić.  On je izrazio očekivanje da će nadleženi državni organi u najkraćem roku rasvjetliti ovaj slučaj.

Napad na novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić najoštrije su osudili premijer Duško Marković, ministri unutrašnjih poslova i kulture Mevludin Nuhodžić i Aleksandar Bogdanović, kao i političke partije.

“Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredjeljenje Vlade. Od nadležnih zahtijevam brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eentualni saučesnici i nalogodavci”, poručio je premijer Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je rekao da najoštrije osuđuje brutalan napad na novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić.

“Lično sam zgrožen činjenicom da se neko usudio da na ovako kukavički način počini nasilje nad jednom ženom. Uprava policije-Ministarstvo unutrašnjih poslova, učiniće sve da se istraže motivi i pronađu i procesuiraju izvršioci. Preduzećemo sve zakonom propisane aktivnosti da se rasvijetli slučaj i izvršilac privede pravdi”, naveo je Nuhodžić.

Perma njegovimriječima Vlada, Ministarstvo i on lično ostaju privrženi zaštiti slobode medija i bezbjednosti novinara kao jedne od najvažnijih vrijednosti svakog demokratskog društva.

I Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje večerašnji napad na novinarku Oliveru Lakić, koji ujedno tumačeo i kao napad na medijsku djelatnost u Crnoj Gori.

“Upoznati sa radom novinarke Lakić, a u potpunosti znajući kompleksnost tema kojima se bavi tokom dužeg niza godina, ovaj čin smatramo nedopustivim, uz vjeru da će počinioci biti identifikovani i procesuirani u najskorijem periodu. Večerašnji napad akt je usmjeren i protiv demokratije na kojoj počiva naše društvo. Stoga, država će pokazati da ima jasan i odlučan odgovor na svaki pokušaj nasilja i zastrašivanja medijskih djelatnika”, navodi se u saopštenju resora na čijem čelu je Aleksandar Bogdanović.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, saopštio je da je užasnut činjenicom da je novinarka Olivera Lakić večeras ranjena i dodao da najoštrije osuđuje taj zločinački akt.

“Atmosfera straha, ogroman pritisak na medije i nedostatak političke volje i profesionalne sposobnosti nadležnih, rezultirala je pucnjima u  Oliveru Lakić”, naveo je Marković u saopštenju.

On je poručio da je očito da su kriminalne strukture ohrabrene nerješavanjem ranijih slučajeva napada na novinare.

“Uostalom policija, tužilaštvo i sudovi nijesu uspjeli da osude prethodne napadače, niti da otkriju nalogodavce. Stoga mislim da ovakav gnusni napad na našu koleginicu ne smije proći bez smjena ili ostavki u policiji i tužilaštvu”, smatra Marković.

Sve dok se ne otkriju nalogodavci, kako je rekao, odgovornost za takav kriminalni čin je na vlastima koje godinama ne čine ništa da zaštite medije i novinare.

“Komisija će u hitnom roku zakazati sjednici i pratiti postupanje nadležnih organa u ovom slučaju”, zaključio je Marković.

Vršilac dužnosti direktora policije Vesko Damjanović je poručio da policija preduzima sve mjere kako bi otkrila i uhapsila napadače.

Ambasada SAD u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog napada na novinarku.

U Podgorici su se danas okupili građani u znak protesta zbog ranjavanja novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Nakon što je sinoć nepoznati napadač iz vatrenog oružja ranio Lakić, ispred zgrade Vlade održava se protest zbog, kako je navedeno, još jednog u nizu napada na novinare.

Protestu prisustvuje nekoliko stotina građana.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor