Najiščekivaniji filmovi u 2022. godini

Filmska godina u najavi dobija jasne konture, makar na holivudskom horizontu ključne festivalske igrače sa naše strane Atlantika. A tiče se značajno podignutih uloga u igri najvećih blokbaster kapitalaca. Velikih povratnika, od Toma Kruza u kokpitu borbenog aviona do grešničkih postelja Ejdrijana Lina. Novih, subverzivnih i otrežnjujućih priča emancipacije

Kada jedan film Dejvid Finčer opiše kao projekat lične strasti za koji je vezan ili koji ga čak proganja od 2007. godine, onda je jasno da to nije ,,samo film“; da se radi o cijeloj autorskoj slici, mozaiku koji treba da dobije važnu kariku 2022. godine.

Ili: kada Martin Skorseze u devetu deceniju života želi da uđe sa novom krimi-pričom, ovog puta vesternom, a sve sa Robertom de Nirom u ko zna kojoj zajedničkoj saradnji – onda je jasno da je to priča o autorstvu. I da veliki umjetnici u 2022. na velikom platnu žele da ostave novi, znakovit trag.

Filmska 2022. godina tako u najavi dobija jasne konture, makar na holivudskom horizontu, čekajući i raspored i otkrivanje ključnih festivalskih igrača sa naše strane Atlantika. A tiče se značajno podignutih uloga u igri najvećih blokbaster kapitalaca. Velikih povratnika od Toma Kruza u kokpitu borbenog aviona do grešničkih postelja Ejdrijana Lina. Novih, subverzivnih i otrežnjujućih priča emancipacije. Svih vizija budućnosti koje neće ličiti na sve češća i mnogo puta viđena distopijska prepakivanja…

Ovih 15 naslova, koje ćemo bez izuzetka iščekivati i sa pažnjom pratiti, dokaz su i snage industrije i kreativnog impulsa, u igri u kojoj se vrte stotine miliona zelenih novčanica.

Killers of the Flower Moon

Prvo – pa ekskluziva striming platformi. U 80. godini Martin Skorseze može sebi da dopusti da snima jednu u nizu svojih kanonskih (čitaj: kao jaje jajetu sličnih) krimi- priča. Vestern krimić ,,Killers of the Flower Moon“ imaće bitan adut: zasnovan je na fantastičnom romanu Dejvida Grana iz 2017, jednoj od najboljih knjiga fikcije od početka vijeka.

Već je poznato da će Leonardo Dikaprio, osim glavne uloge, biti i producent. Da je važan mamac za publiku i uloga Roberta de Nira (čak deseta kolaboracija karijere sa Skorsezeom)… Izlazak velike istrage ubistava u indijanskom plemenu Oklahome valja očekivati taman tamo negdje oko Martijevog 80. rođendana, krajem novembra.

The Northman

Karakterna i autentična Anja Tejlor-Džoj (,,The Queen’s Gambit“) ponovo sarađuje sa režiserom filma ,,The Witch“ (2015) Robertom Egersom, u istorijskom trileru smještenom u Islandu 10. vijeka, koji je jedan od iščekivanijih filmova u prvoj polovini godine. Raja ište ozbiljne priče o Vikinzima i Egers je tu da isporuči.

Aleksander Skarsgard je nordijski princ u istrazi ubistva oca, a Viljem Dafo ponovo ima bitnu ulogu… E da, tu su čak i Itan Hok, Nikol Kidman i muzička zvijezda Bjork! Definitivno najbitnija filmska priča koja se dotiče Islanda.

 

The Killer

Netfliksova ekskluziva godine i povratak velikog modernog autora Dejvida Finčera pod njihove skute, nakon nedovršenog ,,Mindhunter“ serijala.

Majkl Fasbender imaće ulogu hladnokrvnog ubice koji ulijeće u mentalnu krizu, a sve po motivima sjajne grafičke novele Aleksija Nolena… Film je dijelom sniman u Parizu – a važan adut i za Finčera i za striming servis Netfliks je angažovanje scenariste Endrua Kevina Vokera. Sa njim je Finčer iznio kultni triler ,,Se7en“ (1995). Sada su prije svega pred zadatkom, da ispričaju nešto novo u ovom žanru i za Finčera dobro istraženoj (čitaj: izrabljenoj) ,,niši“.

Babylon

Veliki Getsbi na steroidima. Tako Oskarovac Damijen Šazel opisuje ,,Babylon“, njegov povratak Los Anđelesu nakon velikog televizijskog promašaja u Evropi sa serijom ,,The Eddy“ prošle godine.

Autor znakovitih ,,Whiplash“ (2014) i ,,La La Land“ ima još dovoljno kečeva u rukavu da okupi sjajnu glumačku ekipu: Margo Robi, Bred Pit, Olivija Vajld i Tobi Megvajer biće u centru priče Holivuda dvadesetih godina – u eri tranzicije iz nijemog u zvučni film. Sve ciljano za, naravno, oskarovski juriš!

 

The Whale

Bard groteskne Amerike Daren Aronofski spakovao je novu takvu priču iz predgrađa, ovog puta sa sjajnim Brendanom Frejzerom u potencijalnoj ulozi karijere.

,,Kit“ je lik koji ima 270 kilograma (!) i koji pokušava da uspostavi konekciju sa davno izgubljenom kćerkom tinejdžerkom. Koju je sam prethodno ostavio. Drama zasoljena cinizmom je potencijalno jedna od ključnih subverzivnih priča godine.

Top Gun: Maverick

Da li je 36 godina ipak previše da jedan veliki hit dobije dostojan nastavak? Makar u najavi, novi ,,Top Gun“ je već dokazao da je relevantan. Kao i Tom Kruz, kojem je realno potrebno da pokaže da je i dalje crème da le crème Holivuda.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qSqVVswa420?rel=0]

Kruz je taj koji će naravno zajahati kokpit đavolski opasnog prototipa borbenog aviona ,,Meverik“; nova luda romansa biće mu Dženifer Koneli, a drugovaće sa kontroverznom mladom zvijezdom i prznicom Majlsom Telerom… U najmanju ruku, ,,Top Gun: Maverick“ biće solidna zabava za klince i nostalgičare.

 

Women Talking

Ključna emancipatorska priča potencijalno stiže u drugoj polovini godine; potpisuje je sve glasovitija autorka Sara Poli (pamtimo je još kao Saru u kultnoj seriji devedesetih ,,Put za Ejvonli“).

,,Women Talking“ je drama smještena u konzervativnu protestantsku zajednicu na visoravnima Bolivije. Osam žena iz iste kolonije se tajno okupljaju, kako bi pronašle način da odgovore na nasilje i silovanja koja im priređuju oni najbliži i najmoćniji u zajednici… Sjajna Runi Mara, ali i velika oskarovka Frensis Mekdormand, su aduti u ovoj važnoj angažovanoj igri.

 

Asteroid City

Ves Anderson je prosto neumoran: ove godine je odlučio da okupi nikad veći ansambl zvijezda (što je gotovo zajednički sadržilac za svaki njegov noviji film) i lansira dramu-komediju ,,Asteroid City“. Film je i romansa i fantazija, nosi ukus futurizma i distopije – a sniman je u starom hotelu u okviru manastirskog kompleksa…

E sad, koga je sve Ves tu okupio: Toma Henksa, Tildu Svinton, Bila Mareja, Skarlet Johanson, Margo Robi, Meta Dilona, Ejdrijana Broudija, Brajana Kranstona! Na podugačku listu se Anderson samo smješka i javnosti u brk poručuje da je to ,,najluđi spisak od ,,Mosta na rijeci Kvaj“, otprilike, znači makar u posljednjih 60 godina“.

Turning Red

Ako je bilo ko dokazao da umije da pogodi sa jednostavnom i efektnom premisom – to su umne glave iz Piksarovog studija animacije. ,,Turning Red“ potvrđuje pravilo, za savršeno američku i modernu priču koja se ipak tiče odjeka azijske kulture i mitologije.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XdKzUbAiswE?rel=0]

Osnova animacije koja stiže u bioskope 11. marta priča je koja je na različite načine istraživana u velikim anime hitovima. Djevojčica na pragu adolescencije Mei Li (glas joj pozajmljuje Rozali Čiang) pretvara se u veliku, neodoljivu crvenu pandu – svaki put kada se previše uzbudi. Trejler dostupan od novembra i Piksarova reputacija bez bilo kakvog kiksa su dovoljni argumenti da vjerujemo da se radi o hitu.

Avatar 2

Džejms Kameron će na kraju jeseni sa megalomanskim ,,Avatar 2“ projektom morati da, prije svega, dokaže da je vrijedilo hvatati se za nastavak izvikanog eko-blokbastera iz 2009. godine. ,,Avatar 2“ biće samo prvi od čak četiri najavljena nastavka – za priču u kojoj Sem Vortington (realno dugoročno bez bitne uloge ili posla) i Zoi Saldana moraju da odbrane svoju vanzemaljsku porodicu od, je li, zlih ljudskih korporativnih njuški.

Samoproklamovani ,,king of the world“ Kameron (šta drugo očekivati od režisera silnih ,,Terminatora“ i ,,Titanika“) je za ovaj veliki blokbaserski juriš okupio izuzetnu ekipu: Kejt Vinslet, Vin Dizel, Una Čaplin i Edi Falko su neki od onih koji treba da iznesu najrobusniji projekat godine.

 

Fire

Seksi romansa iz ,,pera“ izuzetno potkovane, promišljene i smjele autorke Kler Deni. Znajući kako ona stvara, za očekivati je da taj erotski okvir bude samo okvir za mnogo dublju i angažovanu priču.

Slavna Francuskinja Žulijet Binoš uhvaćena je u ljubavnom trouglu između likova koje tumače Vensan Lindon i Gregoar Kolan; njih dvojica su najbolji prijatelj, a sa obojicom je i prethodno bila u vezi… Izvjesno film van engleskog govornog područja koji će imati najviše odjeka u američkim bioskopima – a premijeru će dočekati na Berlinalu u februaru.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Prošlo je 15 godina od kada je legendarni Sem Raimi posljednji put režirao film iz ,,Spider-Man“ serijala sa Tobijem Megvajerom u glavnoj ulazi. Horizont superherojskog filma od tada je doživio ludu ekspanziju sa Marvelovim univerzumom. A Raimi je dobio priliku da režira dugo očekivani nastavak ,,Doctor Strange“ (2016).

Već sada se zna da će ,,Doctor Strange in the Multiverse of Madness“ biti jedan od ključnih filmova Marvelove ,,četvrte faze“. Raimijeva poslovična lakoća raskošnog stila i vizuelnog pripovijedanja je sjajan zalog za uspjeh filma koji stiže 6. maja. A pored velike zvijezde Benedikta Kamberbača u glavnoj ulozi, uz povratak Rejčel Mekadams u bitnoj ulozi, važan adut biće i Elizabet Olsen kao Vanda Maksimof – Skarletna Vještica, nakon izuzetne role u sjajnoj prošlogodišnjoj seriji. Ovo je ključna Marvelova priča godine!

Crimes of the Future

Dejvid Kronenberg opet ide u (ne tako lijepu) budućnost; ovog puta više od pola vijeka nakon što je snimio originalni i nepravedno potcijenjeni ,,Crimes of the Future“ (1970).

Futuristička priča svijeta u kojem čovječanstvo mora da se prilagodi sintetičkom okruženju – i praktično postane nova vrsta. I više od toga; potpuno novi koncept bića. Otprilike, Kronenberg će igrati na kartu izuzetno potentne priče, za četvrti film u kom će mu ključnu rolu iznijeti Vigo Mortensen. Uloga je više nego izazovna: umjetnik i performer koji ,,pati“ od ,,sindroma ubrzane revolucije“. Stelarnu glumačku postavu kompletiraju sve bitnija Lea Sejdu i Kristen Stjuart.

Don’t Worry Darling

Film koji se naslanja na ključni trač godine. Olivija Vajld (čuvena Trinaestica iz serije ,,House“) režira film u kojoj glavnu ulogu tumači, ni manje ni više, nego muzička zvijezda i šećerlema Hari Stajls – sa kojim je navodno mjesecima u vezi.

Nakon dobrog režiserskog debija ,,Booksmart“ (2019), Vajld obećava zrelu priču o mladom bračnom paru (Stajs i Florens Pju) suočenom sa privikavanjem na zajednički život u američkoj utopiji 50-ih. Novi uspjeh bi je etablirao kao jednu od ključnih modernih autorki.

 

Deep Water

Povratak velikom platnu sjajnog propovjednika požude Ejdrijana Lina, koji nije potpisao film još od famoznog ,,Unfaithful“ (2002). ,,Deep Water“ otprilike je na sličnoj teritoriji: Ben Aflek i Ana de Armas su par čiji brak ne funkcioniše, daleko od toga. U ovom erotskom trileru koji puca makar na brojne nominacije za ključne nagrade, jedino što ove bračne suludnike drži zajedno – je potreba da se igraju sa umom i emocijama onog drugog.

Sa pedigreom autora kontroverznih i kultnih filmova začinjenih erotikom, poput ,,Fatal Attraction“ (1987) i ,,9 1/2 Weeks“ (1986), Lin ima zadatak da mejnstrimu prije svega isporuči bljesak one stare magije. Uz pitanje, koliko je pečatnih pogleda, dodira svile i ukusa noći potrebno, da odjekne jednako potentno u ovoj, 2022. godini.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor